x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Inalta definitie vs joasa hotie

Inalta definitie vs joasa hotie

de Lucian Mandruta    |    07 Oct 2005   •   00:00
Inalta definitie vs joasa hotie

Cuirasatele si-au luat pozitia de lupta in Golful Standardelor. De o parte, nava amiral a Sony, Blue-Ray, inconjurata de crucisatoarele Apple, Panasonic, Philips si Samsung. De cealalta parte, portavionul HD-DVD al lui Toshiba, ai carui marinari saluta cu urale intaririle primite saptamana trecuta:

fregatele Microsoft si Intel. Deocamdata, partile se studiaza si isi striga prin portavoce injurii: "Baaaaa, n-aveti format hibrid si nici n-ajungeti la 50 de giga capacitate, cum va laudati!", urla baietii lui Microsoft catre echipa Sony. "Mincinosilor, vedeti voi pe dracul la primavara, avem echipa, avem valoare!", vine raspunsul. La primavara intr-adevar vom avea ce vedea. Cele doua tabere care lucreaza la standardul de inalta definitie pentru DVD se pregatesc sa lanseze primele playere in cateva luni. Sunt doua versiuni, cum stiti: Blue-Ray si HD-DVD. Ca sa fiu onest, imi place mai mult cum suna Blue-Ray, e mai hot si mai placut la ureche. Numai si numai pe acest considerent i-as pronostica victoria. Rezultatul nu e chiar asa de important insa - probabil ca se va putea trai si in cazul unui razboi indecis. Ca si in cazul DVD-recorderelor (cu versiunile +R si - R), producatorii vor ajunge repede la intelepciunea de a oferi aparate care sa citeasca ambele formate.

Ce e important insa e militarizarea sufrageriei noastre, care se va intampla o data cu noua tehnologie. Pentru ca suntem cu totii niste hoti, producatorii, in alianta cu casele de filme, se pregatesc sa ne puna catuse. De catifea si inalta definitie, insa tot catuse. Mai precis, PC-urile echipate cu drive-uri HD nu vor reda filme decat daca vor recunoaste, la capatul iesirii digitale, un ecran aprobat cu acte de la politie. Ati inteles de ce: in loc de ecran, oricine ar fi putut pune un recorder digital, care sa faca niste copii mama-mama, de sa duduie Piata Universitatii cand le scoti la vanzare! Asa ca urmatoarea versiune de Windows nu va fi de acord sa dea drumul la film decat daca e sigura ca doar ne uitam la el si nu punem mana, da, copii? Pentru asta, fiecare monitor va avea o interfata care va comunica cu softul si-i va spune daca e de incredere sau nu. Primul mare dezavantaj e clar deja pentru fraierii care si-au luat ecrane sau plasme HD: astea vechi n-o sa mearga la redarea de pe un PC, chiar daca-s capabile de rezolutia viitoarelor DVD-uri. Si tare mi-e teama ca si playerele stand-alone o sa aiba ele o smecherie de-asta, tocmai pentru ca, in consortiile care le sustin, jumatate din jucatori sunt studiouri cinematografice. Oricum, razboiul standardelor DVD va fi chiar neinteresant fata de cealalta confruntare, cea cu hackerii. Vor reusi sa sparga si discurile de inalta definitie? Sau, spre binele industriei cinematografice, vom fi nevoiti sa mai si platim ce vedem?

×
Subiecte în articol: IT