x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Încă un “iPad killer”: Surface de la Microsoft

Încă un “iPad killer”: Surface de la Microsoft

de Alexandru Radescu    |    19 Iun 2012   •   16:56
Încă un “iPad killer”: Surface de la Microsoft

Intr-un an crucial pentru prezenta gigantului Microsoft in lumea mobilitatii, compania fondata de Bill Gates pare ca a gasit formula potrivita pentru a intra in competitia tabletelor. Din mana directorului general Steve Ballmer am vazut primele doua tablet PC-uri care urmeaza sa fie aruncate, in acest an, in lupta cu iPad si Android. Intr-un eveniment desfasurat la Hollywood, tableta Surface a fost prezentata in doua versiuni: una cu Windows RT (pentru procesoare ARM), cu ecran de 10,6 inci, 670 grame si grosime de 9,3mm si alta cu Windows 8 Pro: procesor Intel, 903 grame si 64/128GB.

Ambele sunt pregatite pentru rezolutie HD, formatul ecranul fiind de 16:9. Primul model este programat sa apara la inceputul toamnei, celalalt pana la sfarsitul anului. In ceea ce priveste preturile, Ballmer a promis unele similare cu ale iPad-ului, ceee ce ar insemna o plaja de 499 -829 dolari (piata americana), dar pretul oficial il vom afla doar cu putin timp inainte de lansarea comerciala.

Surface este protejat de o husa, iar partea care acopera ecranul poate servi drept tastatura si track pad. Exista doua tipuri de huse: Touch Cover si Type Cover (putin mai groasa decat Touch, are 5mm, cu taste asemanatoare celor de laptop).

Temeri, riscuri, sperante
Noua strategie ar putea deteriora relatiile companiei cu unii producatori de PC-uri, care au investit masiv pentru a-si dezvolta propriile tablete cu Windows 8 si ar putea fi nemultumiti ca sunt nevoiti sa concureze cu un produs Microsoft. Cu cateva saptamani in urma, Acer si Asus au prezentat la targul de IT din Taiwan, Computex, o serie de computere bazate pe W8, atat ultrabook-uri, cat si tablet PC-uri.

"Ce pot sa spun? A inghetat iadul. Miscarea este in antiteza totala cu afacerea lor de baza. Si-au luat soarta in propriile maini. Este o decizie indrazneata, dar foarte riscanta. Tableta s-ar putea transforma, pentru Microsoft, in urmatorul Zune sau urmatorul Xbox", a declarat pentru Bloomberg Michael Gargenberg, analist la Gartner Inc., facand referire la consola de jocuri Xbox, un succes rasunator pentru compania din Redmond pe o nisa hardware, si la media player-ul Zune, poate cel mai cunoscut esec al Microsoft.

Dupa ultimul raport de piata IDC, vanzarile de tablet PC-uri ar putea ajunge la aproximativ 108 milioane unitati pana la sfarsitul anului, cota Apple trecand de 60%. Cota Android, pe piata tablet-PC, ar urma sa scada de la 38.7%, in 2011, la 36.5%.

De muzeu
E o intreaga istorie la Microsoft cu incercarile legate de Tablet PC-uri, in care momentele de referinta ar putea fi 2002, 2006 si 2010.
Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, prezenta cu zece ani in urma un Windows XP Tablet PC Edition, cu implicarea unor producatori precum HP, Toshiba etc. Functionalitatea lor era legata de un “pen' iar pretul destul de ridicat, comparand cu pretul de azi al unei tablete: in jur de 1500 dolari. Vizau exclusiv zona business iar aria lor de “raspandire' a atins si Romania. S-au stins treptat, intre vinovati fiind lipsa aplicatiilor dedicate lucrului cu un stylus, greutatea, bateria slaba.

In 2006, Microsoft reaprinde aceasta flacara IT prin “Origami'. Project Origami. Mici computere, cu ecran tactil, numite si ultra-mobile PC. Doar Samsung s-a implicat puternic si a aparut pe piata Q1. Pretul si bateria au ramas, din nou, calcaiul lui Ahile.
La CES-ul din 2010, cu putin timp inainte de aparitia primului iPad, Steve Ballmer a dezvaluit un “slate'. Noua tableta era dezvoltata impreuna cu HP si rula Windows 7.
Analistii au intampinat cu scepticism evenimentul, ridicand semne de intrebare legate de capacitatea celor doua companii de a impune pe piata acest produs. Urmarea se [tie. Peste cateva saptamani Apple prezenta iPad si, din nou, toata industria IT&C se indrepta in directia indicata de Steva Jobs...

×