x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Industria IT&C, la nivelul din 2008: 9,4 miliarde euro

Industria IT&C, la nivelul din 2008: 9,4 miliarde euro

de Alexandru Radescu    |    22 Iun 2012   •   13:16
Industria IT&C, la nivelul din 2008:  9,4 miliarde euro

Industria IT&C din Romania a atins anul trecut 9,4 miliarde euro, o crestere de 2% fata de 2010, atingand astfel nivelul din 2008, conform unei statistici a Institutului pentru Tehnica de Calcul.


“Anii 2010 si 2011 au readus industria IT&C romaneasca pe o traiectorie pozitiva pe ansamblu, dar cu evolutii neuniforme in cele trei sectoare IT&C, iar sintagma "sfarsitul crizei" trebuie folosita cu precautie date fiind tendintele de incetinire de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an', spune coordonatorul studiului, Mircea Vuici.


Dupa caderea serioasa din 2009, sectorul software si servicii a reluat cresterea in 2010, cand a atins 2,4 miliarde de euro (+10,2%) si a urcat din nou in 2011 la 2,59 miliarde de euro (+8%).

"Se poate deci spune ca sectorul a iesit din criza inca de acum doi ani, iar nivelul din 2011 l-a depasit pe cel de dinaintea crizei. Aceasta dinamica pozitiva se datoreaza in primul rand exporturilor care, pe fondul cererii externe robuste, au avansat la un volum cu 37% mai mare fata de 2008, in timp ce veniturile de pe piata interna au cunoscut cresteri mai slabe (+6%) care nu au permis recuperarea in totalitate a scaderii din 2009", se arata in comunicat.


Telecom: minus de 23% fata de 2008

Sectorul telecomunicatii s-a mentinut pe o panta descendenta in 2010-2011, dar cu o tendinta vizibila de atenuare a scaderilor.

Cifra de afaceri totala s-a redus cu 7,3%, la 4,4 miliarde de euro in 2010 si cu inca 4,7%, la 4,19 miliarde de euro in 2011, reflectand dependenta sectorului de piata interna marcata de declinul veniturilor din telefonie fixa si mobila si din cablu TV analogic, insuficient compensat inca de avansul segmentelor Internet broadband si TV digital.

Comparativ cu 2008, scaderea este de 23%, cifra de afaceri totala pierzand in trei ani peste 1,23 miliarde de euro, din care circa 930 milioane de euro reprezinta reducerile insumate ale primelor trei jucatori din domeniu - Orange, Vodafone si Romtelecom.



Ce a insemnat Nokia...

In sectorul hardware si electronica anii 2010 si 2011 au adus o relansare generala a productiei alimentata de reluarea comenzilor externe de care au beneficiat atat contractorii EMS (Electronic Manufacturing Services), cat si producatorii de echipamente si componente electronice.

Cifra de afaceri si productia totala au inregistrat cresteri cu peste 50% in 2010 si cu doar 7%-8% in 2011, atingand valori duble fata de 2008.

Evolutia sectorului a fost marcata de contributia hotaratoare a productiei de la Nokia (care, in anul de maxim 2010, a dat 65% din productia totala a sectorului) si, in general, de accentuarea ponderii companiilor straine in paralel cu restrangerea activitatii unor categorii de producatori locali.

"Desi aportul ca valoare adaugata a fost sub asteptari, plecarea Nokia va fi dificil de compensat in urmatorii ani", se mai spune in comunicat.

Contributia la PIB (ponderea in totalul valorii adaugate brute pe intreaga economie) a telecomunicatiilor a scazut la 1,7%, procent mult inferior celui din 2008, in timp ce contributia sectorului software si servicii a crescut la aproape 1%, iar a sectorului hardware la 0,24%.

Exportul de hardware si electronica a cunoscut alti doi ani de crestere (+51% si +11%), atingand 3,39 miliarde de euro in 2011, iar ponderea sectorului in totalul exporturilor de bunuri s-a marit la 9,5%, fata de 5% cu doi ani inainte.

"Datorita Nokia, Romania a devenit una din putinele tari din lume net exportatoare de aparate si echipamente de telecomunicatii. Exporturile de software si servicii IT s-au mentinut de asemenea pe un curs ascendent pe toata perioada, atingand 840 milioane de euro (+16%) in 2011 si 920 milioane de euro (+10%)", se arata in studiu, citat de Mediafax.


Investitiile straine


Pe fondul reducerii dramatice ale investitiilor straine directe, ponderea IT&C in stocul (soldul) total a continuat sa se diminueze (7,5% in 2010).

In sectorul hardware si electronica ultimii doi ani au adus doar declaratii de intentii si negocieri pentru demararea unor noi investitii, in timp ce in sectorul software si servicii interesul investitorilor s-a mentinut ridicat si se pot consemna peste 15 deschideri de noi unitati cercetare-dezvoltare si centre de servicii sau extinderi ale celor existente.

Piata achizitii si fuziuni in IT&C s-a mentinut la un nivel constant ca numar de tranzactii, dar a scazut ca valoare.

"In software si servicii s-au inregistrat mai ales achizitii strategice avand drept cumparatori atat companii IT straine, cat si firme locale. Fondurile de investitii au ramas intr-o stare de «hibernare», in timp ce investitorii de tip business angel au devenit mai activi si au acumulat in ultimii doi ani un portofoliu important de proiecte finantate in domeniile online, social media si mobilitate".

In telecomunicatii si in distributia si retailul IT&C, majoritatea achizitiilor au avut ca obiect firme aflate in dificultate sau intrate deja in stadiul de insolventa, iar cumparatorii cei mai activi au fost Romtelecom si Asesoft.

Desi rata de absorbtie a fondurilor structurale se mentine la un nivel alarmant de redus, veniturile obtinute de firmele IT din proiectele finantate cu bani europeni au crescut considerabil in ultimii doi ani, volumul total fiind estimat la 150 milioane de euro in 2010 si peste 250 milioane de euro in 2011.

"Se poate spune ca pentru sectoarele IT fondurile europene au constituit o reala sursa de crestere", se precizeaza in comunicat.


Personalul si salariile


Dupa reducerile masive din 2009, personalul total al industriei IT&C s-a stabilizat in 2010 si a inceput sa creasca din nou in 2011. Sectorul software si servicii este singurul in care personalul a inregistrat cresteri neintrerupte pe intrega perioada de criza si post-criza.

Efectivul total de angajati a depasit 58.000 de angajati in 2011, cu 4.400 mai multi fata de 2008. Cererea de personal calificat s-a intensificat in 2011 si in prima parte a acestui an atat la centrele de servicii ale multinationalelor cat si la multe firme locale de software, dar fara a atinge inca nivelul dinaintea crizei.

Salariile IT&C si-au reluat cresterea in 2010 si 2011. Media salariului brut pe intreaga industrie IT&C s-a marit cu 12,8% in 2010 si 6,3% in 2011, ajungand la peste 10.800 euro/an, cu 13% mai mare fata de nivelul din 2008.

Cresterile s-au situat cu mult peste media pe economie si, exprimate in euro, au depasit substantial inflatia din ultimii doi ani. In acelasi timp, productivitatea a evoluat usor negativ (-2%, cumulat pe cei doi ani), iar comparatia cu 2008 indica o reducere cu 8% asociata cresterii salariilor cu 13%.

"Decalajul salarii - productivitate provine din sectoarele de servicii (telecomunicatii si software si servicii) si reflecta echilibrul precar de pe piata fortei de munca IT unde presiunea pe salarii a reaparut, chiar daca intr-o forma mult atenuata in comparatie cu anii care au precedat criza. Campion al cresterilor de salarii a ramas sectorul software si servicii unde maririle din 2010 si 2011 au adus salariul mediu brut la un nivel cu 20% mai ridicat decat cel din 2008", se arata in comunicat.


Nori negri


La orizont se profileaza noi amenintari, si anume criza zonei euro si incetinirea principalelor economii dezvoltate care vor afecta negativ exporturile si investitiile straine.

"Exporturile au constituit principalul motor al cresterii din ultimii doi ani in sectoarele IT si e greu de crezut ca rolul lor va fi preluat de consumul intern care, desi in revenire, este afectat de climatul de incertitudine si lipsa de incredere", potrivit autorilor studiului.

De asemenea, tendinta de slabire a cresterii a fost vizibila din jumatatea a doua anului trecut si este confirmata in primul trimestru din 2012. Efectul atat de puternic al inchiderii fabricii Nokia atrage atentia asupra vulnerabilitatii sectorului in fata producatorilor straini majori care domina productia de hardware.

Perspectivele anului 2012 sunt deci clar negative pentru sectorul hardware si electronica unde reducerea provocata de plecarea Nokia va fi doar partial compensata de cresterile estimate la celelalte unitati de productie straine sau romanesti, iar contractia sectorului pe intreg anul va fi probabil de peste 45%.

"In functie de noile investitii majore, vor fi necesari inca 3-4 ani pentru a ajunge din nou la valorile din anul de maxim 2010", se spune in comunicat.

In telecomunicatii este asteptata stoparea a declinului prelungit din anii precedenti si stabilizarea veniturilor intregului sector la un nivel apropiat de cel de anul trecut. La aceasta vor contribui mentinerea si chiar accentuarea cresterilor inregistrate anterior la serviciile Internet broadband fix si, mai ales, mobil, precum si la cablu TV digital si IPTV, in paralel cu o eventuala redresare in serviciile de voce mobila.

Sectorul software si servicii este cel mai bine pozitionat pentru a se mentine pe o panta ascendenta in 2012, dar cu o posibila atenuare a cresterii. Piata interna va creste moderat in ansamblu si mai puternic in zonele cloud si mobilitate inca putin dezvoltate in prezent, in timp ce cererea externa, desi limitata, va permite o marire a exporturilor firmelor locale si ale centrelor de dezvoltare si de servicii ale companiilor straine.

Analizele ITC se bazeaza in principal pe prelucrarea datelor de bilant ale firmelor TI&C, dar si pe informatiile comunicate de companii sau furnizate de institutii publice ca INS, BNR si ANV. Aceste studii urmaresc sa ofere o imagine asupra evolutiei industriei, complementara informatiilor privind piata care circula mai frecvent.

×