x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Industria telecom, locomotiva pieţei bunurilor de folosinţă îndelungată. Vânzările de computere şi camere foto, în declin

Industria telecom, locomotiva pieţei bunurilor de folosinţă îndelungată. Vânzările de computere şi camere foto, în declin

de Alexandru Radescu    |    21 Mai 2014   •   14:35
Industria telecom, locomotiva pieţei bunurilor de folosinţă îndelungată. Vânzările de computere şi camere foto, în declin

Valoarea vânzărilor de pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din primul trimestrul al anului a crescut cu aproape 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, atingând nivelul de 386 milioane euro. În ceea ce priveşte valoarea, perioada ianuarie-martie 2014 a fost cel mai mare prim trimestru din ultimii 4 ani, conform raportului GfK Temax România.  

Cea mai mare creştere în valoare (aproximativ 33%) a fost generată de sectorul Telecom care a atins 117 milioane euro, deţinând astfel titlul de cel mai mare sector. De un bun început de an au avut parte şi pieţele de electronice, electrocasnice mici şi mari, acestea înregistrând rate de creştere pozitive comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pieţele de echipamente foto, IT şi imprimante, multifuncţionale şi consumabile sunt singurele care au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind pentru piaţa foto (aproape -40%).

Vrem smartphone-uri performante!

Segmentul smartphones a continuat să înregistreze creşteri considerabile de două cifre, în timp ce telefoanele mobile clasice pierd în continuare mult teren. Produsele care au contribuit semnificativ la creşterea pieţei de telecom au fost cele ce permit conexiuni 3G şi chiar 4G, cele care încorporează o cameră de minim 5MP şi cu dimensiuni mari ale ecranelor (mai mari de 4 inch). Urmând această tendinţă, phablet-urile continuă şi ele să lupte pentru a atrage atenţia consumatorilor.

Electrocasnice mici şi mari, pe plus

Primul trimestru al anului a înregistrat o creştere de aproape 11% pentru piaţa electrocasnicelor mari. Referitor la volumul pieţei, acesta este însă sub nivelul T1 2012. Piaţa electrocasnicelor mici a înregistrat încă un trimestru de creştere, cu o rată de 7.9% în T1 2014 faţă de T1 2013. Întreaga piaţă a electrocasnicelor a atins o valoare de 26 de milioane de euro.

Electronice: cerere mai mare pentru console

Primul trimestru al anului a adus o creştere de aproape 4% în sectorul electronicelor, vânzările totale au atins o valoare de 61 de milioane de euro. În timp ce televizoarele cu ecran plat au înregistrat o rată de creştere de o cifră, consolele video au avut o performanţă foarte bună, crescând cu o rată de două cifre, comparativ cu T1 2013. O explicaţie a acestei creşteri poate fi dată de lansarea unui nou model de consolă de jocuri în acest trimestru.

IT: tabletele înregistrează în continuare creşteri, dar mai mici

Pentru sectorul IT, trimestrul întâi al lui 2014 a adus o scădere de mai bine de 6% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, acesta însumând 97 de milioane de euro. Cea mai importantă scădere s-a înregistrat pentru piaţa calculatoarelor portabile, urmată de cele pentru desktop PC, mauşi şi camere web. În cadrul calculatoarelor portabile, doar tabletele şi desktop replacement au înregistrat creşteri, însă ponderea lor în cadrul categoriei fiind mică, nu au reuşit să contrabalanseze scăderea segmentului.

Piaţa de tablete a continuat să înregistreze creşteri, însă tendinţa s-a mai diminuat. În interiorul segmentului de tablete, cele de 10 inci au fost pe un val descendent în acest prim trimestru.

Foto: tot în declin

Piaţa foto a continuat să scadă, menţinând tendinţa din 2013. Aceasta a atins o valoare totală de 5 milioane de euro în primul trimestru, o performanţă cu aproape 40% mai slabă decât în T1 2013. Atât camerele foto compacte cât şi D-SRL-urile au înregistrat rate de scădere de două cifre, marcând astfel primul declin serios al D-SRL-urilor din ultimele trimestre.

Multifuncţionalele, pe minus

Vânzările de imprimante, multifuncţionale şi consumabile au înregistrat o scădere de 8% în T1 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 14 milioane de euro.


 

×