x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Info

Info

27 Mar 2005   •   00:00

Conflict - UE si concurenta Microsoft

Microsoft a intrat din nou in conflict cu autoritatile Uniunii Europene, intr-o disputa privind prerogativele unei institutii independente de monitorizare, care urma sa se asigure ca grupul american respecta legislatia antitrust. "Am informat Microsoft, in mod oficial, ca propunerea lor privind un evaluator independent nu poate fi acceptata", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Jonathan Todd. Potrivit lui Todd, compania doreste sa aiba drept de veto asupra chestiunilor pe care le-ar putea analiza institutia de monitorizare. "Suntem hotarati sa respectam decizia Comisiei Europene", a spus purtatorul de cuvant al companiei Microsoft, Dirk Delmartino.

Telecomunicatii - Investitii la Turkcell

TeliaSonera, cea mai importanta companie de telecomunicatii din nordul Europei, a anuntat ca va investi 3,1 miliarde de dolari pentru a cumpara 27% din actiunile operatorului turc de telefonie mobila Turkcell, de la grupul Cukurova. Dupa parafarea acordului, participarea companiei TeliaSonera la cel mai important operator de telefonie mobila din Turcia va creste la 64,3%, in timp ce partea detinuta de Cukurova se va diminua la 13,5%. "Acest acord este un factor pozitiv pentru Turkcell, deoarece controlul companiei va fi trecut de la o firma cu probleme financiare, Cukurova Group, la un actionar mult mai puternic", se arata intr-un document al firmei de investitii Oyak Securities.

Estimari - Mai multe laptop-uri in 2005

Rata de penetrare a notebook-urilor pe piata romaneasca este de 12%, sub media europeana, care se ridica la 30%. Totusi Romania are un potential foarte mare, este de asteptat cresterea acestei rate, a declarat Dimitri Elizarov, director in cadrul Acer. Vanzarile de computere in Romania s-au ridicat, anul trecut, la doua unitati la o mie de locuitori, dar se estimeaza ca se vor dubla in 2005. Numarul de PC-uri pentru birou vandute in 2004 a atins 17 de unitati la mia de locuitori, depasind nivelurile din Bulgaria, Ucraina si Turcia. "Piata locala a PC-urilor a inregistrat, in 2004, o crestere de 48,4%, iar segmentul notebook-urilor a avut un ritm de 63,4%, care ne asteptam sa se pastreze si in 2005", a explicat Elizarov.

Grupaj realizat de Cristian Ionita

×
Subiecte în articol: IT