x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Inovatie - Baterii cu viata lunga

Inovatie - Baterii cu viata lunga

de Cristian Ionita    |    19 Oct 2005   •   00:00
Inovatie - Baterii cu viata lunga

De la o luna la alta, telefoanele mobile devin din ce in ce mai sofisticate. Cum fiecare noua optiune din dotare isi cere portia de electricitate, producatorii de baterii se lupta din rasputeri sa "indese" cat mai multa energie intr-un loc cat mai ingust.

In materie de acumulatori, majoritatea cercetatorilor se concentreaza pe imbunatatirea performantelor bateriilor litiu-ion. Acestea au devenit comerciale la mijlocul anilor ’90, detronand putin cate putin acumulatorii pe baza de nichel.

EVOLUTIE. In prezent, acumulatorii litiu-ion sunt prezenti in majoritatea covarsitoare a dispozitivelor mobile.

Sunt construiti din cobaltat de litiu si grafit si genereaza energie electrica in urma reactiei chimice dintre aceste doua substante.

Totusi, se pare ca si acestia se pregatesc sa fie inlocuiti cu altceva mai puternic. Sony si Panasonic au anuntat fiecare la inceputul anului ca au reusit sa produca un nou tip de baterii litiu-ion. Ambele companii pretind ca noul tip de acumulatori are o durata de viata cu pana la 30% mai mare decat cei bazati pe reactia dintre cobaltat si grafit. Sony spune ca a inlocuit grafitul cu un amestec de cositor, cobalt si carbon. Noul tip de acumulator "hibrid" se afla in dotarea exclusiva a camerelor video DVD de ultima generatie produse de companie. Potrivit celor de la Sony, noile materiale prelungesc durata de viata a acumulatorului dupa incarcare cu 20%, in conditii normale. La temperaturi scazute, noii acumulatori au o durata de viata cu 30% mai mare. Alt avantaj este ca se incarca mai repede.

SECRET. Panasonic lucreaza cu Intel la un nou tip de baterie. Cele doua companii lucreaza la o formula secreta cu care sa inlocuiasca cobaltatul din continutul bateriilor reincarcabile. Noul amestec permite folosirea bateriilor la un voltaj mai mic - prelungind astfel perioada in care pot fi intrebuintate. Noul produs ar trebui sa fie scos pe piata in aprilie 2006. Intel lucreaza la o platforma care va permite laptopurilor sa lucreze la un voltaj mai mic pentru a beneficia de avantajele acumulatorilor Panasonic.
×
Subiecte în articol: IT