x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Intel a înregistrat venituri în scădere cu 20,7% în primul semestru

Intel a înregistrat venituri în scădere cu 20,7% în primul semestru

de Cristian Ionescu    |    15 Iul 2009   •   00:00

Intel a înregistrat venituri de 15,16 miliarde de dolari, în primul semestru al acestui an, în scădere cu 20,7% de la 19,14 miliarde de dolari, în prima jumătate a anului trecut, iar profitul net al grupului, incluzând amenda CE, a scăzut la 231 milioane de dolari, de la trei miliarde de dolari în primele şase luni din 2008.



Înainte de includerea cheltuielilor excepţionale legate de amenda din Europa, profitul Intel s-a plasat la un miliard de dolari în trimestrul al doilea, faţă de 1,6 miliarde de dolari în aceeasi perioadă a anului trecut, în timp ce analiştii plasau câştigul net al grupului, excluzând amenda, la circa 450 milioane de dolari. Veniturile grupului s-au plasat, totodată, la opt miliarde de dolari, cu 15% mai puţin faţă de 9,47 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, însă cu mult peste estimările analiştilor, de 7,27 miliarde de dolari.

De asemenea, compania a înregistrat o pierdere netă de 398 milioane de dolari în perioada aprilie-iunie, primul rezultat negativ trimestrial raportat din 1986, determinat de alocarea unui provizion pentru amenda de 1,45 miliarde de dolari impusă de Comisia Europeană pentru abuzarea de poziţia dominantă pe piaţă în defavoarea principalului rival, compania americană AMD.

Potrivit reprezentanţilor companiei, rezultatele Intel au fost susţinute în principal de cererea neaşteptat de ridicată pentru computere din partea consumatorilor, în special în Asia, în timp ce segmentul corporate, care alimentează în mod normal vânzările marilor producători de echipamente IT, a prezentat, potrivit grupului american, un nivel slab al cererii.

Pentru trimestrul al treilea, Intel a prognozat venituri între 8,1 şi 8,9 miliarde de dolari, în timp ce piaţa anticipează încasări de 7,8 miliarde de dolari.

Cifrele neaşteptat de bune raportate de Intel au determinat o creştere generală a sectorului IT pe bursa de la New York în şedinţa de marţi. Acţiunile Intel au urcat cu 8%, titlurile rivalului AMD au crescut cu 4%, iar Microsoft, Cisco şi IBM au câştigat 3, 2 şi, respectiv, 1%.

×
Subiecte în articol: IT miliarde dolari intel