x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Intel invocă încălcarea drepturilor omului la amenda primita de la CE

Intel invocă încălcarea drepturilor omului la amenda primita de la CE

de Cristian Ionescu    |    23 Iul 2009   •   00:00

Grupul Intel a invocat încălcarea drepturilor omului pentru a argumenta contestaţia depusă miercuri, la Curtea Europeană de Justiţie, la amenda de 1,06 miliarde euro impusă de Comisia Europeană, potrivit Wall Street Journal.



Un purtător de cuvânt al Intel a confirmat că grupul a ridicat problema nerespectării drepturilor omului în privinţa amenzii, fără a oferi alte detalii. Companiile care au folosit acelaşi argument în trecut au invocat faptul că autoritatea comunitară antitrust este şi investigator şi judecător, fără să le ofere oportunitatea de a se apăra.

Printre companiile care au apelat la aceeaşi metodă se numără grupul francez Saint-Gobain Glass, pentru o amendă de 899 milioane euro, sau Schindler Holding, în privinţa unei penalităţi de 147 milioane euro.
Chiar dacă mai multe companii au acuzat nerespectarea drepturilor omului de către autorităţile antitrust ale UE în ultima perioadă, niciuna dintre contestaţii nu a avut succes în faţa instanţei europene.

Amenda pentru Intel, cea mai mare impusă vreodată unei companii, a fost decisă de Executivul UE, după ce Comisia a stabilit că Intel a încercat, prin mijloace ilegale, să elimine de pe piaţă concurentul AMD. Penalizarea reprezintă 4,15% din veniturile Intel din 2008.

O decizie a Curţii Europene de Justiţie este aşteptată în termen de peste un an.

×
Subiecte în articol: IT