x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet la 220V

Internet la 220V

11 Mar 2004   •   00:00

Pentru numai 30$, oricine se va putea conecta la Internet. Cercetatorii americani au facut o descoperire care va schimba lumea: semnalul Internet se poate transmite prin reteaua electrica.

Pana de curand parea o nebunie sa te poti conecta la Internet prin reteaua electrica. Era ca si cum ai baga cablul de retea la 220 de volti.

Oamenii de stiinta cochetau de mult cu aceasta idee, iar la un moment dat au descoperit ca se pot transmite date prin cablurile electrice. Numai ca tehnologia era atat de costisitoare, incat a fost abandonata tocmai din acest motiv. Depasea cu mult pretul Internetului prin cablu tv sau fibra optica.

Schimbare

De saptamana aceasta insa, lucrurile s-au schimbat. Americanii au anuntat ca pot furniza Internet de mare viteza (broadband) prin liniile electrice, la preturi mici. Pana la sfarsitul acestei luni, locuitorii statelor Ohio, Kentucky si Indiana se vor putea conecta la Internet prin priza de la bucatarie (nu e o gluma!).

Compania de electricitate Cinergy Corp si furnizorul de Internet Current Communications Group vor oferi clientilor servicii de Internet prin cablurile electrice, botezate BPL (broadband over power lines).

Cum functioneaza

Pentru a face posibila "minunea", cercetatorii s-au gandit sa transmita semnalul Internet la o frecventa mult mai inalta decat cea a curentului electric la 220V. Astfel, cele doua fluxuri (care in mod normal nu se impaca de nici o culoare) au fost convinse sa convietuiasca pe acelasi fir.

Acum sa nu va inchipuiti ca se poate transmite Internet prin cablu electric de la Bucuresti la Dorohoi fara sa se piarda semnal. Aceasta tehnologie are limitele ei. Dupa cativa kilometri trebuie instalate relee, care sa preia semnalul, sa filtreze interferentele, sa-l amplifice si sa-l trimita mai departe.

Numai 30 $

Pentru a primi Internet de mare viteza prin reteaua electrica va trebui sa bagati in priza un dispozitiv care sa separe semnalul de Internet de electricitate. Pe piata americana costa doar 30$ - mai putin de un milion de lei.
( CRISTIAN IONITA )

×
Subiecte în articol: IT internet