x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internetul mobil, pasiune românească: în goana 4G

Internetul mobil, pasiune românească: în goana 4G

de Alexandru Radescu    |    12 Dec 2012   •   17:14
Internetul mobil, pasiune românească: în goana 4G
Sursa foto: Thinkstock
După Vodafone, şi Orange a lansat servicii LTE. Numărul de conexiuni broadband la puncte mobile s-a dublat în ultimul an
Orange România şi-a lansat azi de serviciile LTE/4G, cu acoperire în Bucureşti (în zona centrală şi de nord, în zona metropolitană din nordul capitalei), în staţiunile de vacanţă de pe Valea Prahovei, în zona Bran-Moeciu şi în Poiana Braşov. Abonamentele Orange 4G sunt la preturi cuprinse între 15 si 35 de euro, echipamentele dedicate fiind acum modem 4G si tabletă. Vitezele 4G în reţeaua Orange pot ajunge până la 75 Mbpspentru download şi 37,5 Mbps pentru upload. Pe parcursul anului viitor, operatorul va dezvolta serviciul de internet mobil 4G, urmând ca din aprilie 2014, să fie disponibil spectrul de frecvenţe dedicat pentru aceste servicii de broadband mobil (800 si 2.600 Mhz). Momentan, ca şi în cazul Vodafone, serviciile LTE (Long Term Evolutiona) sunt furnizate în 1800MHz.

Concurenţa
Vodafone este primul operator care a lansat servicii 4G în România, din data de 20 noiembrie. Noile pachete LTE sunt disponibile abonaţilor noi şi existenţi care optează pentru pachetele Internet Nelimitat Extra şi Internet Nelimitat Profesional, şi care îşi pot activa opţiunea “Trafic Nelimitat 4G”. Utilizatorii care optează pentru serviciile 4G vor primi un SIM special “4G Ready” şi pot achiziţiona anumite echipamente compatibile (modem, hotspot la care se pot conecta până la cinci dispozitive simultan şI tabletă. În momentul de faţă, reţeaua 4G Vodafone este disponibilă în Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara.

Conexiuni la galop
Conform unei statistici prezentate ieri de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins la jumătatea anului valoarea de 6,9 milioane, în creştere cu 63,8% faţă de finalul anului 2011 şi aproape dublu faţă de valoarea înregistrată la jumătatea anului 2011. Astfel, s-au raportat 5,6 milioane de conexiuni active broadband utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,3 milioane conexiuni active în bandă largă prin intermediul modemurilor/cardurilor/dispozitivelor USB. În ceea ce priveşte numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie 2012.

Numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a ajuns la peste 3,4 milioane, înregistrând o creştere semestrială de 4,1% şi, respectiv, de 9,1% la nivel anual. Cele mai importante creşteri anuale au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (o creştere anuală de 5,4%, până la aproape 1 milion de conexiuni), conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creştere anuală de 11,7%, până la aproape 1,9 milioane conexiuni) şi conexiunile care utilizează cablu coaxial (o creştere anuală de 8,4%, până la 440.000  de conexiuni).

Rata de penetrare a conexiunilor la puncte fixe la 100 locuitori a atins nivelul de 18% la jumătea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 44%.

×
Subiecte în articol: conexiuni internet broadband