x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internetul urii

Internetul urii

22 Apr 2004   •   00:00

Sute de site-uri si jocuri on-line care instiga la extremism si terorism bantuie slobode prin Internet, conform unui raport recent al centrului Simon Wisenthal, aparut si pe suport CD.

Raportul „Terorism si Ura digitale" este facut public in fiecare an, incepand cu 1996, si se bazeaza pe monitorizarea de catre centrul Wiesenthal a 4.000 de site-uri din intreaga lume. Raportul publicat la inceputul acestei saptamani vorbeste de activitatea extremista a 200 de site-uri care instiga la ura rasiala sau etnica, site-uri care „aduna" luptatori islamisti kamikaze; site-uri in care se vorbeste despre teoria conspiratiei, in care se contesta Holocaustul, sau cele in care se spune „adevarul" despre 11 septembrie. In plus, in raport sunt prezentate jocuri on-line in care faci puncte daca impusti negri, imigranti sau homosexuali. Conform autorilor studiului, cea mai tulburatoare descoperire a fost legata de un site care poarta numele lui Martin Luther King, dar apartine unei organizatii rasiste care denigreaza numele acestui luptator pentru drepturile celor de culoare, asasinat in 1968.

Se cauta kamikaze

Unul dintre site-urile din raport este localizat in Marea Britanie, se numeste „Al-Muhajiroun", proslaveste virtutile sacrificiului personal si „sarbatoreste" atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. S-au gasit numeroase site-uri ale simpatizantilor organizatiei Al-Qaeda, dar si ai altor grupari islamiste militante in care se fac recrutari de noi membri si in care sunt venerati cei care au lansat diverse atacuri in numele islamului. Nici japonezii nu lipsesc de pe lista „urii www". Este vorba de Japanese Weekly Newsletter, care afiseaza slogane antisemite. Neo-nazistii americani sunt vechi „clienti" ai centrului Wisenthal, iar raportul aminteste de articole in care sunt invinuite Israelul si Statele Unite pentru atentatele de la Turnurile Gemene din New York. De asemenea, acelasi site al „capetelor rase" promoveaza o politica anticatolica si impotriva persoanelor de culoare.

Jocuri vinovate

Cercetatorii au descoperit cu stupoare „jocuri" violente de genul „Impusca negrii" (creat in Suedia) sau cele produse in SUA si Canada in care iti poti construi si conduce lagare de concentrare, in care impusti pe cei care trec ilegal granita dinspre Mexic sau antisemitul „Vanatoarea de rate". „Raspandirea terorismului este incurajata de toleranta manifestata fata de variatele forme de violenta", afirma Mark Weizman, unul dintre directorii centrului Wiesenthal, dar care precizeaza ca nu intentioneaza sa inchida vreun site sau sa cenzureze dreptul la libera exprimare.

Alexandru Radescu


Extremistii defileaza pe net

Luna trecuta, politia germana a chestionat peste 300 de persoane banuite de a fi distribuit pe Internet cantece neo-naziste. Conform declaratiilor politiei, este vorba despre melodii care incitau la ura rasiala in interpretarea unor trupe skinhead. In plus, iresponsabilii nostalgici ai regimurilor de exterminare adaugau la continutul cantecelor si fraze din ideologia nazista. In timpul perchezitiei au fost confiscate mii de CD-uri si cateva sute de calculatoare.

×
Subiecte în articol: IT