x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Între mobilitate şi performanţă

Între mobilitate şi performanţă

de Cristian Ionescu    |    12 Iul 2009   •   00:00
Între mobilitate şi performanţă

Vaio TT este unul dintre cele mai scumpe laptop-uri de business, dar care oferă şi performanţe pe măsură. Nu se încadreaza nici în categoria netbook, nici în cea a laptop-urilor convenţionale, vrându-se a fi un hibrid între cele două segmente.



Până să „umbli" în el, Vaio TT impresionează în primul rând prin design, dar cum vorbim de un Vaio trebuie să rămânem pretenţioşi la aspect.

Toate elementele structurale ale modelelor din serie sunt atent construite, de la placa de bază şi ecranul LCD X-black cu tehnologia de iluminare LED până la carcasa din fibră de carbon şi aluminiu şi tastatura de tip „isolation". Articulaţia cilindrică joacă din nou un rol important, îndeplinind atât o funcţie estetică, cât şi o funcţie concretă, îmbu­nă­tăţind ergonomia notebook-ului, sistemul ofe­rind uşurinţă la transport şi un spaţiu foarte bun pentru baterie.

STOCARE SSD
Dispozitivul are o grosime de 23,5 mm în cel mai subţire punct şi cântăreste 1,24 kg. Stocarea datelor o asigură unitatea SSD SATA de 128 GB, asigurând o protecţie sporită a datelor stocate. Trebuie specificat că dispozitivele de stocare SSD oferă o rentabilitate mai mare a investiţiei, da­to­rită performanţei crescute, concretizată într-un număr mare de operaţiuni de intrare/ieşire pe secundă.

Spre deosebire de un dispozitiv HDD, unităţile de stocare solid-state sunt foarte ro­buste şi au o rezistenţă sporită la şocuri da­torită faptului că nu au în componenţă părţi în miş­care. În plus, noul model TT este echipat cu un pro­ce­sor Intel Core 2 Duo, de 1,4GHz, care asi­gură performanţele modelului, şi cu o auto­nomie de peste 4 ore ore de uz normal.

Dacă plănuiţi vizionarea de filme sau fo­tografii, ecranul are o diagonală de 11,1 inci şi oferă o rezoluţie WXGA (1366 x 768) în forma­tul de cinema 16:9, în timp ce un senzor pentru de­tectarea luminii ambientale permite ajus­tarea automată a iluminării ecranului, pentru confortul vizionării utilizatorului, simultan cu un consum minim de energie.

Bateria se comportă bine la diferite aplicaţii, existând opţiunea de selectare a modului de lucru: performance sau economic. Ca şi la celelalte modele VAIO, durata de folosinţă depinde de tipul de aplicaţii în uz.

WEBCAM FIX
Sistemul de operare este Windows Vista Business cu Service Pack 1 şi se comportă decent în amblele moduri de funcţionare, diferenţele fiind nesemnificative. Însă la rularea de aplicaţii precum Microsoft Office sau anumite jocuri (mai mari de 2GB), dife­renţele intre modurile economic şi performanţă încep să fie vizibile. Notebook-ul este dotat cu un set de dispozitive de protecţie interdependente.

Protecţia fizică a informaţiilor este asigurată de securitatea SSD-ului, care este capabil să detecteze mişcările bruşte şi să protejeze instant capetele şi suprafeţele de scriere. Ce ar putea fi considerat o noutate de unii este sistemul de autentificare pe bază de recunoaştere a am­pren­tei, care nu permite accesarea notebook-ului de către utilizatori necunoscuţi, în timp ce sistemul Trusted Platform Module (TPM) criptează datele şi parolele, refuzând accesul neautorizat.

Modulul Wi-Fi este prezent, la fel ca şi tehnologia Bluetooth AD2P, webcam-ul cu Face Tracking (cameră fixă, din păcate), interfeţele LAN, HDMI, USB, firewire. Paginile de internet se încarcă relativ repede, depinzând, evident, şi de conexiune.

Iniţial nu am vrut, dar a ieşit la redactare: să punem vestea „proastă" la sfârşit. Se comercializează pe piaţa românească la un preţ de 10.700 de lei.


Sony Vaio TT21XN/B
Procesor: Intel Core 2 Duo SU9400, 2,4 GHz
Memorie: 4096 MB (2x2048 MB)
Unitate de stocare: flash SSD, 128 GB, SATA
Conectivitate şi alte funcţii: WLAN 802.11a/b/g/Draft-N, Motion Eye webcam, VAIO
Ecran LCD cu tehnologie X-Black şi diagonală de 11,1 inci
Sistem de operare Windows Vista Business cu Service Pack 1

×
Subiecte în articol: gadget