x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget iPad să le stăpânească pe toate

iPad să le stăpânească pe toate

de Alexandru Radescu    |    27 Ian 2010   •   00:00
iPad să le stăpânească pe toate
Sursa foto: /AFP Photo

Cu un ecran tactil de 24 cm, conexiune Wi-Fi şi HSDPA şi deschidere totală către aplicaţiile din App Store, tableta iPad pare o combinaţie între un iPod Touch şi un iPhone mai mare. Preţurile pentru iPad variază între 499 şi 829 de dolari.



Prezentat de însuşi "magicianul" Steve Jobs (preşedintele Apple), cel mai aşteptat gadget din ultimele 12 luni nu este chiar magic. Cel puţin în prezentarea de la distanţă via internet. Asta şi pentru că în lipsa oricăror informaţii din partea producătorului, până în momentul prezentării, fanii din toată lumea s-au lansat în tot felul de fantezii high-tech, totul culminând cu... ecran flexibil.

iPad are un ecran tactil de 9.7 inci (rezoluţie 1024x768), cu aceeaşi unică tastă din bază pe care o regăsim la iPhone. Cântăreşte aproximativ 0.7 kg, are o grosime de 1,25cm, durata de viaţă a bateriei, conform specificaţiilor, este de 10 ore. iar clipurile video (inclusiv YouTube) pot fi urmărite în HD. Pentru a răspunde solicitărilor utilizatorilor, producătorii au echipat tableta cu un procesor special: Apple A4 chip la 1GHz.

ENTERTAINMENT
După cum a fost prezentat de Jobs, iPad este un dispozitiv destinat, în principal, navigării pe internet, mail-urilor, rulării de fotografii, consumului de muzică, jocurilor video (cu îmbunătăţiri în experienţa tactilă). iPad poate rula softurile disponibile deja pentru iPhone, App Store oferind în prezent peste 140.000 de aplicaţii.

iPad nu este un e-reader, dar are o aplicaţie prin care poate deveni un e-reader de referinţă. Este vorba de iBooks (costă 10$) şi include iBookstore, un fel de librărie (cu rafturi virtuale) din care poţi cumpăra şi descărca volume în format electronic pentru a le citi pe ecran cu o rezoluţie excelentă.

Pentru a te apropia de răsfoitul tradiţional, softul oferă "iluzia" paginilor întoarse cu degetele.

Primele livrări încep la sfârşitul lui martie şi conţin doar iPad cu conectivitate Wi-Fi. Livrările de modele echipate şi pentru reţelele operatorilor telecom (HSDPA 7.2Mbps) vor începe în aprilie, dar nu este clar dacă există suport şi pentru convorbiri sau doar pentru trafic de date.

Cel mai ieftin model (Wi-Fi şi 16GB) va costa 499 de dolari. Cel mai scump model (Wi-Fi/3G şi 64GB) va costa, în SUA, 829 de dolari.

IPAD-UL ALTORA
Totuşi, comercializarea globală a iPad-ului nu va fi uşoară, având în vedere că mai există pe piaţă electronice cu aceeaşi denumire. În UE, STMicroelectronics foloseşte această marcă pentru tehnologie de integrare pe un microcip. De asemenea, Fujitsu are un terminal iPAD folosit în retail.

0-112559-afp_justinsullivan_2919720103.jpg

Miza pe tablet
În mod clar, începutul de an este dominat de computerele "tablet". Show-ul din Las Vegas (7-10 ianuarie) a adus şi o mulţime de noi modele de tablet PC, dispozitive care păreau "eşuate" de câţiva ani. Iată însă că ecranul tactil perfomant, reţelele Wi-Fi şi o putere de procesare mai mare le-au reintrodus pe piaţă. Printre cei care şi-au prezentat deja noile jucării electronice s-au numărat Microsoft, HP, NVIDIA, Motorola, Lenovo (hibrid), Sony, în timp ce Dell a arătat doar un prototip. Cooperarea dintre Motorola şi NVIDIA a scos pe piaţă un gadget Full HD cu ecran tactil de 15 inci şi modem wireless 4G, cel puţin pentru reţeaua Verizon din SUA. Hibridul de la Lenovo (foto) este de fapt un netbook al cărui display (11,6 inci) se detaşează, beneficiind astfel de un tablet.


×
Subiecte în articol: IT