x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IT/Stirile zilei 15 mai 2004

IT/Stirile zilei 15 mai 2004

15 Mai 2004   •   00:00

Virusii ard buzunarele

Cele cinci variante ale viermelui Sasser au adus prejudicii de 500 de milioane de dolari, la nivel mondial, si asta pana a-si face aparitia in retele Sasser F. Conform expertilor in securitate de la McAfee, activitatea „virusologica" din primele luni ale lui 2004 a fost mai puternica decat cea din intregul an 2003. Aceiasi experti sunt de parere ca pana la sfarsitul anului curent, virusul Mydoom va provoca pierderi financiare de 4 miliarde de dolari. Desi au teminat literele alfabetului, in denumirile date variantelor de virusi, hackerii au introdus terminologii de genul Netsky.ac sau Bagle.ab.

Robotii scafandru

Cercetatorii americani lucreaza la o retea de roboti subacvatici care sa verifice periodic calitatea apei din lacuri, rauri si rezervoare. Aceasta inovatie vine pe fondul amenintarilor tot mai numeroase la adresa securitatii americanilor. Robotii au sarcina sa colecteze mostre pentru a fi analizate in laboratoare. Acesti cyberscafandri vor inlocui specialistii care se ocupau de aceste lucruri, avand in vedere costurile ridicate, timpul, dar si pericolele la care erau supusi. Pana in 2005, cecetatorii de la Syracuse University spera sa lanseze la apa vreo 12 asemenea roboti.

Vietnamul, cu ochii pe internauti

Oficialitatile vietnameze au impus o serie de restictii celor care vor sa navigheze pe Internet. Astfel, cei care intra pe net trebuie sa prezinte date personale inainte de a se loga, iar aceste informatii sunt pastrate in servere pentru o perioada de 30 de zile. De asemenea, dupa cum spune oficiosul Ministerului Securitatii Publice din Vietnam, intreaga activitate pe Internet va fi supravegheata. Masura apare dupa condamnarea unui disident care a publicat pe Net materiale impotriva guvernului comunist de la Hanoi.

Ceasul de 1.000.000 euro

Maestrii ceasornicari din Elvetia au creat un ceas de mana din aur alb, „batut" in diamante si safire, oferit spre vanzare la pretul de 1.000.000 de euro. Firma Piaget a conceput in acest an modelul Polo Tourbillon, inzestrat cu 759 de diamante si 40 de safire, fiecare particica fiind lucrata manual. Ceasul beneficiaza de mecanismul „tourbillion", prin care se anuleaza efectele produse de fortele gravitatiei asupra unui ceas mecanic. (Alexandru Radescu)

Grupaj realizat de Alexandru Radescu
×
Subiecte în articol: IT