x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IT/Stirile zilei - 27 mai 2004

IT/Stirile zilei - 27 mai 2004

28 Mai 2004   •   00:00

Indicatorii telecom s-au triplat

Domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei a fost marcat in ultimii ani de o crestere constanta, declara recent ministrul Comunicatiilor, Dan Nica. "De la 2,8 milioane utilizatori de telefonie mobila in anul 2000 estimam pentru finalul acestui an depasirea a 9 milioane de utilizatori, de la 2% utilizatori Internet in 1998 la 23% la finalul anului 2003. Numarul de calculatoare a crescut de la 700.000 in 2001 la 2,1 milioane in 2003, numarul de domenii .ro a ajuns de la 16.000 in anul 2000 la peste 62.000 in 2004", a amintit ministrul.

Evolutii pe piata serverelor

Potrivit studiilor Gartner, per total, veniturile de pe piata serverelor din Statele Unite au crescut cu 7% in primul trimestru al acestui an. Producatorii IBM si Dell au constatat in primul trimestru o crestere a veniturilor din vanzarea de servere cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform studiilor Gartner. La randul lor, Sun Microsystems si Hewlett-Packard s-au confruntat cu scaderi ale veniturilor anuale de 16,7%, respectiv 13,2%.

Mobitel anunta un acord de 1,2 miliarde de euro

Mobitel, cel mai mare operator de telefonie mobila din Bulgaria, a anuntat un acord in valoare de 1,2 miliarde euro, care face posibila preluarea sa de o companie de telecomunicatii internationala precum Telekom Austria, Vodafone sau Deutsche Telekom.. Actionarii Mobitel s-au hotarat sa cedeze 40% din capitalul companiei bulgare unui consortiu de investitii private condus de ABN AMRO Capital, Citigroup Investments si Communications Venture Partners. Mobitel are 2,7 milioane de clienti si a obtinut venituri de 432 milioane de euro in 2003.

Reducerea costurilor

Producatorul nipon de camere video si copiatoare Canon isi va reduce la jumatate numarul furnizorilor pana in 2006. Masura va fi luata pentru a micsora costurile anuale de aprovizionare cu 10%. Desi nu pare cine stie ce, economiile se ridica la un miliard de dolari. Selectia va fi facuta in functie de calitatea, pretul si rapiditatea livrarilor. Canon a mai abordat problema reducerii costurilor prin transferul productiei in China si impulsionarea productivitatii. De asemenea, compania prevede majorarea proportiei de componente pe care le produce pe cont propriu.

Software de la Germanos

Germanos a introdus in reteaua sa de magazine din Romania "Germanos Easy Phone" un program software revolutionar. Aceasta aplicatie inregistreaza nevoile consumatorului, le analizeaza si in final prezinta o lista comparativa cu cele mai potrivite telefoane mobile. Lista poate fi tiparita si data consumatorului, la cerere. Avand toate informatiile necesare, potentialii cumparatori isi pot alege telefonul mobil mai usor.

Grupaj realizat de Cristian Ionita
×
Subiecte în articol: IT