x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Iubitul meu, calculatorul

Iubitul meu, calculatorul

28 Apr 2004   •   00:00

Oamenii sfarsesc prin a se indragosti de computere pentru ca au obiceiul sa atribuie caracteristici umane masinilor.

Pentru ca au obiceiul sa atribuie caracteristici umane masinilor, oamenii sfarsesc prin a se indragosti de computere. E un fapt dovedit stiintific. Mai mult, relatia dintre om si masina se caracterizeaza in primul rand prin fidelitate.
CRISTIAN IONITA

Cei mai multi le dau nume de alint, le cearta atunci cand nu vor sa asculte de comenzi si cheama „doctorul" cand dau semne de oboseala. Anumite perechi se inteleg mai bine, altele mai rau… Dar astea sunt lucruri deja stiute. Imposibil sa nu fi remarcat relatia speciala care leaga computerele de utilizatori. Mai putin stiut este faptul ca oamenii sunt fideli computerelor lor iubite si nu apeleaza la altele decat in caz de extrema urgenta. E un lucru demonstrat stiintific.

La coada

Cercetatorii au analizat modul in care se poarta studentii cu cele 800 de computere ale universitatii americane Pennsylvania. Dupa ce au urmarit cine ce computer prefera, au ajuns la concluzia ca subiectii umani sunt extrem de fideli masinilor. Daca PC-ul preferat este ocupat, iar cel de langa e liber, studentii asteapta cu rabdare pana se elibereaza. Oamenii de stiinta au remarcat ca se formeaza chiar cozi la anumite computere mai „atragatoare", desi altele stau nefolosite in aceeasi incapere.

„Numeroase teste au dovedit ca tratam computerele de parca ar avea propriile sentimente, in ciuda faptului ca stim foarte bine ca sunt programate de oameni", a declarat pentru BBC profesorul Shyam Sundar, directorul Laboratorului de Cercetare al Universitatii Pennsylvania.

Incredere oarba

„Incepem sa vedem computerele ca pe o sursa de informatii, in timp ce ele sunt doar medii prin care informatia ajunge la noi", observa prof. Shyam.

Aceasta ar putea duce la dependenta fata de stirile sau informatiile obtinute prin intermediul computerului, spune profesorul.

Englezii sunt deja dependenti

Englezii sunt absolut convinsi ca fiecare computer are personalitatea lui. Potrivit publicatiei electronice Sky News, o persoana din sapte a recunoscut chiar ca sta de vorba destul de frecvent cu computerul preferat. Un studiu a aratat ca nu mai putin de 12 milioane de britanici, cu varsta de peste zece ani, s-ar simti pierduti fara computer. Aproape un sfert dintre ei sunt de parere ca pana la urma calculatoarele vor deveni la fel de importante precum familia si prietenii.

Copii - prieteni de nadejde

Psihologul englez Cary Cooper estimeaza ca oamenii incep sa dezvolte un „cordon ombilical tehnologic". „Faptul ca aceeasi forma de legatura se manifesta atat la copii, cat si la adulti subliniaza semnificatia pe care o are tehnologia in viata noastra cotidiana." Potrivit unui sondaj comandat de lantul de magazine Tesco, 97% dintre copiii cu varsta intre 11 si 16 ani folosesc computerele. Pentru persoanele cu varsta peste 17 ani, procentul a fost de 58%.

Cum lauzi computerul

Pe langa partea haioasa a studiului americanilor, exista si una comerciala. Cercetatorii spun ca s-ar putea face mult mai eficient reclama computerelor altfel decat prin metodele clasice. De obicei, computerele sunt prezentate potentialilor cumparatori ca obiecte care pot fi usor inlocuite cu altele mai performante. „O strategie mai buna ar fi sa descrii computerul pe care incerci sa-l vinzi ca pe ceva rezistent si de incredere, ceva care creste o data cu stapanul sau." Ca pe ceva viu, am adauga noi.
×
Subiecte în articol: IT