x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Joaca de-a contraspionajul

Joaca de-a contraspionajul

de Mihai Petrescu    |    24 Aug 2006   •   00:00
Joaca de-a contraspionajul
LIFE STYLE > CONTRASPIONAJ
Cum toti avem secrete, unele inocente, altele ceva mai intunecoase, am testat pentru dumneavoasta un detector microfoane (SH-055U8), un aparat de bruiaj audio (J1000) si o jucarie care va spune daca linia telefonica fixa este ascultata (SL-100).

SH-055U8 - detector de radiofrecventa

Dupa cum ii spune si numele, SH-055U8 este un detector de frecvente radio ce identifica microfoane si camere video wireless, dar si telefoane GSM care sunt in convorbire, toate acestea fiind in gama de frecvente 50MHz-6GHz. Aparatul are in dotare un acumulator care, odata incarcat, ofera o durata de functionare de trei zile, dar poate fi folosit si direct in priza, cu ajutorul incarcatorului. Detectorul de radiofrecventa beneficiaza de ajustare digitala a sensibilitatii, in 8 trepte de la 10-15 m, maximum pana la 0,5 m la treapta cea mai de jos. In momentul detectarii de semnal suspect, aparatul avertizeaza posesorul prin "beep" sau prin vibratie. Raza sa de actiune este de 10,6 m pentru banda de 2,4 Ghz, 12,2 m pentru banda de 1,2 Ghz si 15,25 m pentru telefoanele mobile. Pe display-ul aparatului poti vedea treapta de sensibilitate cu care se scaneaza, cat si intensitatea semnalului emis de microfon sau camera video. Ajustand sensibilitatea putem detecta locatia acestora limitata la o raza de 50 cm.

Desi suntem baieti cuminti, am constatat cu surprindere ca nimeni nu s-a deranjat inca sa ne puna microfoane acasa. Nici macar la birou. Jucaria costa 833 RON, inclusiv TVA.

J1000 - generatorul de bruiaj audio

Microfoanele unidirectionale cu sau fara laser, cu ajutorul carora poti asculta convorbiri intre persoane aflate la mare distanta, sunt ilegale in Romania. Dar asta nu inseamna ca nu exista. Ca sa intelegi cum functioneaza un generator de bruiaj, trebuie sa stii cum functioneaza un microfon unidirectional, deoarece la prima vedere generatorul de bruiaj nu face altceva decat sa emita un fasait asemanator unui radio care nu a prins nici un post. Sunetul produs de vocile oamenilor dintr-o incapere se rasfrange pe suprafata ferestrei, generand vibratii ale geamului. Microfoanele unidirectionale pot capta aceste vibratii si transforma in sunete ce reprezinta dialogul din acea camera. Generatorul de bruiaj se pozitioneaza in centrul ferestrei si, o data pornit, emite un sunet care acopera toate frecventele sonore ale vocii umane.

Sunetul produs de aparatul de bruiaj acopera vocea, iar discutia nu mai poate fi interceptata de nici un fel de microfon - cu laser, cu microunde ori alte bazaconii. Partea proasta: zgomotul pe care il produce este naucitor atat pentru microfoane, cat si pentru persoanele din incapere.

Una peste alta, e un aparat simplu, dar extrem de eficient si costa 1.035 RON, cu tot cu TVA.

SL-100 - linii sigure

Aparatul pentru protejarea liniei telefonice SL-100 este una dintre cele mai eficiente solutii de evitare a interceptarii si inregistrarii convorbirilor telefonice. Din pacate, acesta nu functioneaza decat pentru un singur telefon si nu poate fi montat la intrarea liniei telefonice pentru protectia tuturor telefoanelor existente pe linia respectiva. Aparatul ofera trei moduri de protectie a liniei telefonice impotriva inregistrarii convorbirilor.

Primul mentine o tensiune constanta, de 25 volti la ridicarea receptorului, prevenind astfel intrarea in inregistrare a aparaturii declansate de scaderea la 0 a tensiunii de pe linie. Al doilea este un sistem Antivox care, atunci cand linia este inchisa, emite un ton permanent care simuleaza activitatea audio. Pentru aparatura de inregistrare pare ca utilizatorul vorbeste la telefon. Asta e util pentru ca, dupa un timp, memoria aparatelor de inregistrat se va umple. Fara spatiu in memeorie, devin inutile.

Al treilea mod in care va protejeaza de urechi indiscrete este supravegherea permanenta a parametrilor liniei telefonice.

Orice schimbare nefireasca de tensiune pe linia telefonica declanseaza protectia prin trecerea liniei pe "mute". Concret - daca cineva ridica receptorul in camera cealalta sau porneste un aparat de interceptare, convorbirea se va intrerupe, iar ledul care afiseaza "Safe" se va stinge.

Sistemul este prevazut cu un comutator Safe-Unsafe si nu necesita alimentare separata, aceasta realizandu-se chiar de pe linia telefonica. Costa 1.190 RON, inclusiv TVA.

Echipamentele folosite pentru realizarea acestui material au fost furnizate de ARIES SA
×