x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Libertatea Internetului se hotărăşte în Dubai

Libertatea Internetului se hotărăşte în Dubai

de Alexandru Radescu    |    07 Dec 2012   •   19:31
Libertatea Internetului se hotărăşte în Dubai
Sursa foto: ERIC PIERMONT/AFP

Timp de 11 zile, Dubaiul este gazda Conferinţei Mondiale privind Telecomunicaţiile Internaţionale (WCIT-12), eveniment considerat crucial pentru neutralitatea şi libertatea internetului. Dezbaterile, la care participă 1900 de delegaţi din 193 de ţări, sunt în toi şi au provocat încă din start proteste internaţionale şi constituirea mai multor tabere, în funcţie de subiecte.

Pentru a susţine actuala stare de fapt în ceea ce priveşte politicile de securitate, neutralitate şi „liberă exprimare”, delegaţia SUA numără 123 de persoane, inclusiv reprezentanţi ai unor companii precum Google, Microsoft etc. Mai mult, americanii au cerut ca Internetul să nici nu fie adus în discuţie, aşa cum au invocat ţări precum Rusia, China sau cele din Orientul Apropiat.

Din delegaţia României face parte şi ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, acesta anunţând deja sprijin pentru „libertatea şi neutralitatea internetului”, domeniu care nu ar trebui să intre sub controlul ITU ( Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor), ci „să rămână sub autoritatea unor organisme internaţionale de tip multi-stakeholder, care şi-au făcut un renume deja”.

„În ceea ce priveşte ITR-urile (Reglementările Internaţionale de Telecomunicaţii), din 1988 până în prezent, acestea s-au dovedit a fi un instrument de succes pentru dezvoltarea industriei internaţionale de telecomunicaţii. În prezent, este necesară actualizarea acestora, multe dintre prevederi nemaiavând aplicabilitate. Însă nu considerăm necesar să fie şi extinse prin noţiuni sau prevederi legate de Internet şi securitate cibernetică. Gestionarea Internetului de către o singură organizaţie internaţională poate avea un impact negativ asupra libertăţii de exprimare”, a declarat Ministrul Nica.

„Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului se aplică fără excepţie, inclusiv în mediul online. Orice abatere de la prevederile reglementate prin tratatele în vigoare - Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (Articolul 19), Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (Articolul 10), Convenţia Internaţională cu privire la Drepturile Civile şi Politice (Articolul 19) - care ar crea restricţii suplimentare cu privire la libertatea de exprimare şi informare, indiferent de frontiere, nu ar fi justificată, a precizat Nica.

Un alt subiect fierbinte al Conferinţei din Dubai este şi acela în care marile companii telecom din Europa au cerut ca furnizorii de conţinut (Google, Facebook etc) să investească în infrastructură. Discuţia a început de vreo doi ani, giganţi precum France Telecom, Vodafone şi Telecom Italia căutând o acţiune comună, eficientă împotriva companiilor care beneficiază de pe urma unor reţele puternice fără să şi contribuie insă la investiţii în reţea.

Conferinţa Mondială privind Telecomunicaţiile Internaţionale se desfăşoară până pe 14 decembrie.

×
Subiecte în articol: internet dubai libertate