ANCOM a hotarat, in urma consultarilor cu industria, ca procedura de selectie comparativa pentru 7 licente nationale in benzile de 3,4 - 3,8 GHz, prin care se poate asigura acoperire broadband pe zeci de kilometri, sa inceapa in 2014, in loc de 2012, cum s-a propus initial in iunie. Pretul unei licente a fost estimat la “sub trei milioane de euro'.
Procedura de selectie comparativa se va desfasura in doua etape: o etapa prealabila in care ofertantii vor inainta catre autoritate solicitari ferme de intentie cu privire la achizitionarea unei licente in banda de 3,5 GHz sau a unei licente in banda de 3,7 GHz si o etapa de selectie propriu-zisa care va tine cont de rezultatele primei etape si care va avea loc numai daca numarul de solicitanti este mai mare decat numarul de licente disponibile in aceasta banda. In cazul in care numarul de solicitanti este mai mic sau egal cu numarul de licente disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate, iar licentele se vor acorda direct solicitantilor.
Licentele nationale vor fi acordate pe o perioada de 10 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 3 ani si 5 ani de la data emiterii acestora. Licentele judetene vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 2 ani si 3 ani de la data emiterii acestora. Obligatiile de acoperire vor include acoperirea cu prioritate a unui anumit procent din mediul mic urban (concretizat prin numarul de orase ce trebuie acoperite).
De asemenea, arbitrul telecom a hotarat prelungirea valabilitatii licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate la nivel national in banda de frecvente radio 3410-3800 MHz pana la data de 31 decembrie 2015, dreptul de utilizare al noilor licente nationale incepand din anul 2016. In continuare, prin aceste benzi de frecvente, se vor putea furniza servicii de transmisiuni de date (servicii de acces la internet, VPN, servicii de videoconferinta etc.)
Si in mai 2006 urma sa aiba loc o licitatie pentru frecventa de 3,5 GHz, alocata atunci tehnologiei WiMAX. La acea ora, ministru al Comunicatiilor era Zsolt Nagy, iar actualul sef ANCOM, Catalin Marinescu, ocupa atunci functia de presedinte al Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.
In februarie 2009, arbitrul telecom anunta reluarea licitatiei pentru acordarea celor doua licente de utilizare a benzilor de frecvente 3,6-3,7 GHz (pentru WiMAX), dupa ce firmele care au cumparat caietul de sarcini nu au depus nici o oferta. Firmele inscrise erau Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romania, Media Sat, RCS & RDS si Vodafone Romania. "In contextul financiar actual, ne vedem nevoiti sa reducem taxa de licenta, cea solicitata anterior fiind de 7,5 milioane de euro. Pe de alta parte, luam in calcul acordarea de licente care permit introducerea WiMAX in alte benzi de frecventa, respectiv 2,5 GHz", declara presedintele institutiei de la acea data, Liviu Nistoran. Producatorii aratau ca nu prea se mai fabrica echipamente pentru 3,6-3,7 GHz.