x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Lumea IT&C in varianta chinezeasca

Lumea IT&C in varianta chinezeasca

27 Mai 2004   •   00:00

Guvernul de la Beijing vrea sa impuna pe piata mondiala numai produse hi-tech cu "stampila" chinezeasca.

ALEXANDRU RADESCU

Oficialitatile au "sfatuit" firmele de profil sa fabrice CD-uri si DVD-uri pentru playerele brevetate de chinezi. In acelasi timp, asteapta de la poporul patriot sa foloseasca industria locala de "gadget-uri".

Modalitatile de a iesi de sub umbrela dependentei fata de tehnologia straina au fost teme foarte importante in istoria moderna a Chinei. Si pentru a ilustra aceasta cu un proiect din prezent, sa spunem ca oficialitatile nu au incredere in "imperialistul" sistem de operare Windows, motiv pentru care promoveaza Red Flag Linux. In plus, chinezii au inceput sa vanda propria tehnologie DVD, adica EVD.

Daca ne aducem aminte de cuvintele lui Napoleon, "Dragonul" nu numai ca s-a trezit, dar incepe sa-si caute locul in lume. Astfel, cel putin in ceea ce priveste industria IT, chinezii se agita de zor: dezvoltarea ultimei generatii de telefoane mobile, securitate electronica si multe altele, totul pentru a implini un vis... imparatesc. In ceea ce priveste "batalia" de pe piata telefoniei 3G, chinezii au dezvoltat standardul TD-SCDMA, pentru a nu se repeta "dramatica invadare a pietei interne pentru 2G de catre producatorii straini".

Manevre inteligente

O alta miscare facuta de agentiile guvernamentale in aceasta directie este aceea de a cheltui in 2004, 1,3 miliarde de dolari in domeniul hi-tech. Aceasta suma nu este decat aportul Ministerului Stiintei si Tehnologiei. China nu mai vrea sa plateasca taxe pentru a patenta solutii straine pentru produsele de uz caznic (cum sunt DVD-urile). In acest fel, chinezii scutesc 4,5 dolari SUA pentru fiecare DVD player, bani pe care ar trebui sa-i plateasca japonezilor pentru dreptul de folosire a tehnologiei de fabricatie.

×
Subiecte în articol: IT