x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Lumea telecom după CES: viteză mobilă şi performanţă hardware

Lumea telecom după CES: viteză mobilă şi performanţă hardware

de Alexandru Radescu    |    10 Ian 2011   •   18:30
Lumea telecom după CES: viteză mobilă şi performanţă hardware

Primul mare târg de electronice al anului, Consumer Electronics Show (Las Vegas), şi-a tras obloanele şi parte din expozanţi se pregătesc să-şi mute standurile peste Ocean. Este vorba despre lumea telecom care se va muta la Barcelona pentru cel mai mare eveniment de profil: Mobile World Congress (14-17 februarie).

Pe lângă televizoare 3D, tablet PC-uri, maşini-robot şi electrocasnice inteligente, CES-ul a dezvăluit şi o nouă etapă în lumea comunicaţiilor mobile: telefoane mobile 4G şi smartphone cu platformă hardware de... minicomputer. E adevărat că terminale 4G au fost prezentate şi în 2010, dar anul care tocmai a început pare a fi adevăratul start comercial. În ceea ce priveşte “umflarea” muşchilor hardware cu platforma Tegra 2 de la Nvidia, am evitat folosirea sintagmei “superphone” (promovată la CES de diverse companii), pentru că are deja o vechime de un an şi a fost introdusă de Google-HTC o dată cu lansarea Nexus One...

Revenind la 4G, HTC a prezentat trei noi terminale dedicate operatorilor americani: Evo Shift 4G,  ThunderBolt şi Inspire 4G. Dacă modelul Shift funcţionează în reţea CDMA2000 1xEV-DO (plus conexiune Wi-Fi/WiMAX), modelul Thunderbolt merge şi pe LTE 700. Considerată telefonie 4G, tehnologia LTE (Long Term Evolution) trebuie să asigure rate de transfer de până la 100 Mbps. În Europa, primele reţele de acest gen s-au dezvoltat în câteva zone din Suedia, Norvegia, Germania etc.

Tot în cadrul CES-ului, coreenii de la LG au dezvăluit două noi telefoane mobile: Optimus Black şi Optimus 2X. Cel din urmă beneficiază de arhitectura Tegra 2, fiind astfel unul dintre cele mai puternice terminale de pe piaţă. Practic avem de-a face cu procesor cu două nuclee ARM Cortex-A9 (navigare mai rapidă pe internet şi un grad de performanţă mai ridicat), suport pentru dispozitive optimizate pentru Flash Player, funcţii de console şi dispozitive multimedia.

Deşi ne aşteptam de la Sony Ericsson să ofere informaţii oficiale despre modelul inspirat din PSP (Xperia Play), compania a lansat Arc. Este un terminal echipat cu ultima versiune Android (2.3, Gingerbread), are un ecran de 4.2 inci şi procesor la 1 GHz, aşteptat şi pe piaţa românească în acest trimestru.

Publicul CES-ului a crescut cu 10%

Americanii consideră CES-ul (Consumer Electronics Show) drept cel mai mare şi mai important eveniment din lumea electronicelor. Până una-alta este prima expoziţie high-tech a anului. Organizatorii au anunţat peste 140.000 de participanţi (şi 2.700 de expozanţi) pentru cele patru zile ale târgului din Las Vegas, ceea ce ar însemna o creştere de 10% faţă de ediţia anterioară, conform datelor preliminare (www.cesweb.org). Spre comparaţie, evenimentul similar găzduit de continentul european, IFA-Berlin, a înregistrat la ediţia de anul trecut peste 230.000 de vizitatori.

Potrivit statisticilor întocmite la faţa locului, vedetele ediţiei din acest an sunt tablet PC-urile, cu peste 80 de modele anunţate. După cum era de aşteptat însă, cei de la Apple nu au suflat o vorbuliţă despre următorul model de iPad, dar la sfârşitul acestei luni are loc marele eveniment Macworld (27-29 ianuarie, San Francisco). Zvonurile legate de această perioadă de lansare abundă, mai ales că iPad a fost lansat de însuşi Steve Jobs pe 27 ianuarie 2010. În ceea ce priveşte posibile noutăţi la noua variantă a tabletei Apple, s-a vorbit despre două camere foto-video, o rezoluţie a ecranului mai bună, procesor dual-core sau chiar un model mini-iPad 2. Puţintică răbdare!

×