Programele malware pentru dispozitive mobile au fost anul trecut aproape în totalitate destinate exclusiv platformei de operare Android. Tendinţa se explică, pe de-o parte, prin faptul că dispozitivele cu Android domină industria mobilă (79% din piaţa globală), iar pe de altă parte prin particularitatea Android de a funcţiona ca o platformă deschisă.
Prevalenţa programelor malware pentru Android nu înseamnă însă că platforma este mai puţin sigură decât iOS (iPhone/iPad). Piaţa foarte mare de aplicaţii oferită de Android şi gradul ridicat de utilizare a dispozitivelor cu acest sistem fac din Android o ţintă mai importantă, astfel că în ultimii ani infractorii cibernetici au evitat, în cea mai mare parte, dispozitivele Apple pentru a-şi concentra eforturile asupra platformei deschise Android. Platforma de operare iOS prezintă însă mai multe vulnerabilităţi decât oricare alt sistem, conform raportului Symantec Internet Security Threat Report (ISTR). În ansamblu, 82% din vulnerabilităţile sistemelor mobile au fost descoperite la dispozitivele iOS în 2013, în timp ce platforma Android însumează numai 13% din totalul vulnerabilităţilor.
Platforma iOS a Apple a avut anul trecut un număr total de 108 vulnerabilităţi, potrvit raportului ISTR realizat de Symantec, în timp ce dispozitivele cu Android au numărat 17 vulnerabilităţi. Deşi mai vulnerabilă decât Android, platforma iOS a fost mai puţin atacată anul trecut, ceea ce înseamnă că un număr ridicat de vulnerabilităţi nu atrage în mod neapărat după sine crearea de programe malware care să exploateze respectivele vulnerabilităţi. În schimb, odată cu creşterea numărului de ameninţări pentru sisteme mobile, aceste vulnerabilităţi lasă loc unei plaje mai variate de atacuri care vor fi direcţionate către dispozitive Apple în viitor.