x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Maşina personală, un supercomputer pe patru roţi

Maşina personală, un supercomputer pe patru roţi

de Mihai Manole    |    07 Feb 2009   •   00:00
Maşina personală, un supercomputer pe patru roţi

Într-o perioadă nu tocmai fastă pentru sectorul automobilistic, în laboratoarele de cercetare se pun la cale o serie de inovaţii high-tech atracti­ve pentru maşinile dintr-un viitor nu foarte îndepărtat.



Cercetătorii din cadrul unui institut german au conceput un tablou de bord pentru ma­şini cu afişaj tridimensional care poate fi personalizat de fiecare conducător în parte.

În acest tablou de bord poate fi afişat modelul 3D al ora­şului în care se află maşina şi sistemul integrat de navigaţie îi poate arăta şoferului exact tra­seul pe care îl are de urmat, mai uşor de în­ţe­les. Bineînţeles în prim plan vor rămâne întot­deau­na afişate informaţiile esenţiale caracteristice unui tablou de bord, cum ar fi viteza. Şoferul poate stabili o serie de preferinţe în ceea ce pri­veşte informaţiile pe care le vrea la în­de­mâ­nă, de la butoanele de control ale mp3 pla­ye­ru­lui până la diferite rapoarte privind sta­rea
tra­ficului.

Imaginile în trei dimensiuni sunt posibile cu ajutorul a două camere din interiorul maşinii care măsoară poziţia ochilor şoferului în timp real. În acest fel suprapunerea imaginilor care generează efectul 3D corespunde întotdeauna unghiului de privire al şoferului. Specialiştii Institutului Fraunhofer pentru Telecomunicaţii vor prezenta pentru prima dată acest prototip de dispozitiv în martie, în cadrul expoziţiei internaţionale CeBIT din Hanovra.

HIBRID

Şi dacă o astfel de schimbare adusă de ultimele tehnologii în ceea ce priveşte designul unei maşini nu este destul de impresionantă, poate că maşina-avion va avea mai mult succes în acest sens. Considerat în glumă singura soluţie pentru traficul din Capitală, de exemplu, conceptul de maşină-avion nu este unul de domeniul ştiin­ţifico-fantasticului ci reprezintă o promisiune a anului următor.

Compania americană Terrafugia, printre fondatorii căreia se numără ingineri aeronautici premiaţi inţentionează să lanseze în cursul anului următor modelul Transition Roadable Aircraft, un fel de avion al şoselelor pe care însă puţini şi-l vor permite, având în vedere preţul anticipat de circa 194.000 de dolari.

CHEIE CU BLUETOOTH
Până când ne vom putea lua zborul de pe patru roţi, tehnologiile moderne se îngrijesc de cum să ne asigure o experienţă a şofatului cât mai sigură. Şi cum se ştie că unul dintre inamicii condusului responsabil este telefonul mobil, o companie s-a gândit să conceapă o cheie specială, dotată cu tehnologia Bluetooth. În momentul în care cheia este folosită pentru aprinderea motorului maşinii, ea detectează telefonul şofe­rului şi trece într-o stare inactivă, în care se trimit răspunsuri automate pentru toate mesajele şi apelurile venite, indicându-se faptul că destinatarul este la volan.

În aceeaşi categorie se înscrie şi ideea Ford concretizată în sistemul MyKey. Acesta le permite părinţilor să limiteze viteza la care pot ajunge copiii lor odată ajunşi la volan, şi, de asemenea, le oferă posibilitatea de a impune restricţii în ceea ce priveşte volumul sistemului audio din maşină. Primul model echipat cu această facilitate vă apărea în 2010.

×
Subiecte în articol: IT