x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Memoria, teorie şi practică

Memoria, teorie şi practică

de Mihai Manole    |    04 Feb 2009   •   00:00
Memoria, teorie şi practică

Ne-am obişnuit ca în domeniul tehnologiei informaţiei, paradigmele, adică tiparele tehnologice, să fie schimbate într-un ritm poate mai alert decât în orice alt domeniu.

Internetul a ajuns deja la începutul etapei web 3.0, telefonul mobil a fost redefinit în continuu, în domeniul calculatoarelor se vorbeşte de computere cuantice. În acest context, veştile care anunţă abordări inovatoare în conceperea diferitelor dispozitive au un amestec de inedit şi firesc în acelaşi timp.

În această categorie pare a se încadra şi o relativ nouă direcţie de cercetare care are în vedere utilizarea căldurii emanate de calculatoare în scopul îmbunătăţirii puterii lor de procesare. Cea mai recentă inovaţie în acest domeniu, potrivit newscientist.com, o reprezintă un tip de memorie care stochează informaţia sub formă de căldură şi nu cu ajutorul magnetismului sau electricităţii, aşa cum se întâmplă în prezent. La baza acestei cercetări se află fononul, o particulă fictivă asociată vibraţiilor, particulă prin care căldura traversează materialele solide. Aceste vibraţii pot fi folosite pentru codificarea informaţiei sub formă digitală. Deşi a fost deja conceput un model de astfel de memorie, testat prin intermediul simulărilor, specialiştii nu sunt încrezători că “fononica” va deveni o alternativă viabilă pentru electronică, în primul rând pentru că fononii călătoresc mult mai încet decât electronii. De altfel, unul dintre cercetătorii care au lucrat la modelul de memorie pe bază de căldură îşi imaginează pe viitor o combinare a celor două tehnologii în dispozitive hibride.

PE PIAŢĂ
Până când aceste teorii vor face pasul către practică în domeniul cip-urilor de memorie cel mai recent avans a fost anunţat de Samsung: DDR3 de 4 Gb (pe 50 nanometri), primul din lume cu un asemenea volum. DRAM defineşte un tip de tehnologie pentru acces aleatoriu la memorie, folosită de calculatoare, DDR3 fiind una din implementările de ultimă generaţie ale DRAM. Principalul atu al DDR3 este dat de rata mare de transfer pentru datele de intrare/ieşire, cu alte cuvinte o lăţime de bandă mai mare decât în cazul implementărilor precedente, care se traduce într-o funcţionare mai rapidă a calculatorului.

Cu o viteză maximă de 1,6 Gb/s, noul cip se încadrează şi în categoria produselor cu un consum energetic scăzut, un criteriu important de evaluare. La 1,35V, acesta oferă o îmbunătăţire a performanţei cu 20% faţă de un cip DDR3 care operează la 1,5V.

×
Subiecte în articol: IT