x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Microsoft nu mai are voie să vândă Word în SUA

Microsoft nu mai are voie să vândă Word în SUA

de Cristian Ionescu    |    13 Aug 2009   •   00:00

Un judecător federal al instanţei judecătoreşti din Seattle, a dispus încetarea vânzării în Statele Unite ale Americii, a software-ului Word de către Microsoft, iar decizia pare a fi începutul unei lupte între David şi Goliat, potrivit usatoday.com



Compania în favoarea căreia s-a dat verdictul, "i4i", are sediul la Toronto, 30 de angajaţi şi pretinde că Microsoft a încălcat un brevet deţinut de i4i, legat de software-ul Extensible Markup Language, sau XML, o componentă cheie a multor site-uri şi programe de calculator, inclusiv Word. Acesta este un alfabet de specialitate, care poate interpreta orice tip de fisier din computer ca un fişier text.

Judecător Leonard Davis a decis în favoarea companiei din Toronto, ordonând Microsoft plata a 290 milioane dolari în amenzi şi stoparea vânzării Word în SUA, în 60 de zile. Potrivit analiştilor, decizia ar putea să deraieze grav nucleul de afaceri al celui mai mare producător de software din lume.

Ca parte a suitei Microsoft Office, Word este utilizat de sute de milioane de oameni din întreaga lume, Office-ul generând mai mult de 3 miliarde dolari în vânzări, în ultimul an fiscal.

"Nu este o chestiune de frică, mândrie sau orice altceva. Suntem foarte respectuoşi la adresa Microsoft, dar atunci când ştii că ai dreptate, trebuie să perseverezi", a declarat preşedintele i4i, Loudon Owen.

Însă nimeni nu se aşteaptă ca Microsoft să retragă Word de pe piaţă. Este o companie uriaşă, cu buzunare adânci, care s-a confruntat cu multe provocări legale de-a lungul anilor. Poate câştiga apelul, să facă o înţelegere cu i4i, sau chiar să cumpere compania reclamantă.

×
Subiecte în articol: redactie