x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mită IBM cu “sacoşa”

Mită IBM cu “sacoşa”

20 Mar 2011   •   16:16

Grupul IBM va plăti zece milioane de dolari pentru a scăpa amiabil de acuzaţii ale autorităţilor americane potrivit cărora ar fi mituit oficiali guvernamentali din China şi Coreea de Sud pentru obţinerea de contracte, inclusiv cu sacoşe de bani, potrivit cotidianului Financial Times, citat de Mediafax.

Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA a acuzat IBM în justiţie de încălcarea mai multor prevederi ale unei legi care interzice companiilor listate la bursa din SUA practici de corupţie în alte ţări.

Potrivit anchetatorilor americani, şefi ai IBM din Coreea de Sud au dat unor oficiali guvernamentali, în mod repetat, sacoşe pline cu bani pentru a obţine contracte în valoare de milioane de dolari pentru livrarea de calculatoare. Birocraţi din Coreea de Sud ar fi primit în perioada 1998-2003 mită cu o valoare totală de 207.000 de dolari. Şefii locali ai IBM au plătit acestora sume de până la 21.000 de dolari odată, în monedă locală, folosind plicuri sau sacoşe de cumpărături. Valoarea contractelor primite astfel se ridică la 21 de milioane de dolari.

În China, peste 100 de angajaţi ai IBM au fost implicaţi în acordarea de călătorii în străinătate şi alte cadouri oficialilor guvernamentali în perioada 2004-2009, potrivit autorităţilor americane.

IBM nu a admis, dar nici nu a negat acuzaţiile autorităţilor americane.

In luna iunie, IBM va sarbatori 100 de ani de la înfiinţarea corporaţiei.

×
Subiecte în articol: coruptie mita ibm