x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget MONITORIZARE/Apeluri la păstrare

MONITORIZARE/Apeluri la păstrare

de Alexandru Radescu    |    28 Noi 2008   •   00:00

Controversata directivă UE a stocării datelor de telefonie şi Internet a ajuns şi în Monitorul Oficial. Guvernul a adoptat în februarie proiectul de lege iar preşedintele a promulgat legea în cursul acestei luni.

Firmele de comunicaţii electronice sunt obligate să stocheze, pentru şase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau email-uri, generate sau prelucrate prin serviciile furnizate, informaţii care pot fi accesate de MIRA, Parchet, SRI şi SIE, la solicitarea acestora. Datele vor fi stocate în format electronic prin intermediul unei baze de date, care va fi creată şi administrată din fonduri proprii de către operatorii de comunicaţii (telefonie si internet) . Cheltuielile aferente înfiinţării şi administrării bazei de date vor fi deductibile fiscal.

CONDIŢII
Categoriile de date care vor fi stocate vizează urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări şi a destinaţiei acesteia, a suportului de comunicare şi a echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, precum şi locaţia echipamentului de comunicaţii mobile.  În plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării. Actul normativ nu se va aplica în ceea ce priveşte conţinutul comunicării sau informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice. Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai după ce a fost începută urmărirea penală, la autorizarea instanţei şi la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.

×
Subiecte în articol: IT