x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Motorul de cautare tridimensional

Motorul de cautare tridimensional

20 Apr 2004   •   00:00

Cercetatorii americani de la Purdue University au dezvoltat un motor de cautare tridimensional, pe baza de imagine sau schita. Este suficient sa desenezi cu mouse-ul un atas de motocicleta si motorul iti va gasi toate modelele care se potrivesc cu schita ta.

Exista motoare de cautare pe baza de imagini bidimensionale, dezvoltate de unele companii, cum ar fi Vima Technologies, dar rezultatele nu sunt satisfacatoare. De exemplu, daca desenezi o rosie in imagine bidimensionala, motorul de cautare iti arata toate modelele asemanatoare ca forma. Punctul-cheie pentru noul motor de cautare il constituie voxelul, elementul de baza al imaginilor tridimensionale. Dupa cum se stie, imaginea digitala este compusa din pixeli. Prin motorul 3D, imaginea desenata este transformata, pe baza unor calcule matematice cu algoritmi, intr-un „schelet" de imagine format din cuburi realizate din voxeli. Dar in timp ce pixelii tin mai degraba de forma, voxelii sunt legati de volum, de unde si avantajul imaginilor cu voxeli de a gasi mai repede similaritati intre imagini.

Nu imprastiati hartiile

Profesorul Karthik Ramani, directorul Centrului de Educatie si Cercetari de la Purdue University, mentor al acestui motor de cautare, a pornit proiectul de la faptul ca nu toate imaginile cautate sunt asociate cu text. Pe de alta parte, profesorul Ramani spune ca in multe companii industriale inginerii pierd adeseori timp si energie desenand o anume componenta tehnologica cand de fapt altcineva deja a desenat-o, a folosit-o sau a conceput ceva asemanator. Mai mult, profesorii de la Perdue University au efectuat un studiu in mai multe companii si au observat ca se irosesc cam sase saptamani pe an din cauza diverselor proiecte care s-au „pierdut" si uneori e nevoie sa redeseneze parti intregi din machete, fie ca lucrezi in industria aeronautica, fie in arhitectura. Alaturi de profesorul Ramani, la proiect au mai contribuit studentul doctorand Kuiyang Lou si profesorul Sunil Prabhakar.

Cuvinte si imagini

Cercetatorii nu se multumesc doar cu o noua metoda de cautare pe baza de imagini. S-a inceput deja lucrul la un alt proiect care sa combine text cu imagine. Sa zicem ca faci o schita a unui obiect dorit, dupa care adaugi si cuvintele: „cam asa, dar cu inca o antena pe partea cealalta". Pentru a avea mai bune rezultate in combinatia text-imagine, echipa de la Purdue University (Indiana) l-a cooptat si pe profesorul in stiinte psihologice Zygmunt Pizlo pentru „a racorda" motorul de cautare la modul de gandire al omului care efectueaza cautarile.

Alexandru Radescu


10 ani de munca

Deocamdata, „arhiva" motorului de cautare 3D nu contine decat cateva sute de imagini, dar specialistii lucreaza de zor pentru a transforma aceasta inovatie, intr-un concurent serios al motoarelor de cautare pe baza de cuvinte. Cei mai optimisti cercetatori de la Purdue University spun ca, in 10-15 ani, noul motor de cautare isi va gasi locul pe Internet. Pana a se pune la punct motorul celor de la Purdue, site-ul de la Princeton va ofera cateva modalitati mai simple de cautari pe baza de desen.

×
Subiecte în articol: IT cautare