x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget NASA nu iarta hackerii

NASA nu iarta hackerii

20 Dec 2004   •   00:00

Performanta de a sparge reteaua informatica de la NASA se plateste cu inchisoare federala.

Un student american care a spart reteaua de computere de la NASA pe vremea cand era licean a fost condamnat la sase luni de inchisoare. In plus, timp de trei ani, activitatea sa la computer va fi restrictionata.

ALEXANDRU RADESCU

REVERS. Mandria de a fi spart o retea de computere te poate "arde" rau
Gregory Aaron Herns are 21 de ani si este un eminent student la o universitate americana. Din pacate, pentru cateva luni, se va muta din campus la o inchisoare federala. La varsta de 17 ani, a reusit sa intre in reteaua de calculatoare de la centrul NASA Goddard Space Flight Center. Conform plangerilor depuse de prestigioasa agentie americana, pierderile suferite de pe urma adolescentului Gregory Herns s-au ridicat la suma de 200.000 de dolari.

Dupa ce a fost descoperit de catre specialistii FBI, Gregory a incercat sa le explice anchetatorilor ca de fapt el cauta un "spatiu" in care sa-si depoziteze filmele pe care le descarca de pe Internet. Fireste, sa-ti tii "cinemateca" in reteaua de la NASA nu putea sa le faca prea mare placere oficialilor de la agentie. In plus, tehnicienilor de la NASA le-a luat destule ore (dupa propriile declaratii) ca sa acopere "gaurile" sistemului de securitate exploatate de catre tanarul hacker. Si nici nu au apreciat faptul ca au fost "informati" asupra slabiciunilor din reteaua agentiei.

FARA CLEMENTA. Dupa cum se arata intr-un material abc.news, in timpul procesului, avocatul Michael R. Levine a declarat despre clientul sau ca acesta era doar un copil atunci cand a avut loc infractiunea. Din pacate pentru tanarul expert in computere, autoritatile americane nu au putut fi induplecate cu acest argument.

VICTIMA PREFERATA
NASA a suferit mai multe "vizite" din partea hackerilor, de multe ori aparand si numele unor romani care ar fi atentat la reteaua agentiei.

Totusi, unul dintre cele mai "interesante" atacuri informatice s-a petrecut in 2003. La cateva ore de la pierderea navetei spatiale Columbia, un grup de hackeri a atacat si a doborat serverele Laboratorului Jet Propulsion. Atacul, revendicat de un grup care isi spunea Trippin Smurfs, ar fi fost o reactie de protest la pozitia SUA in Irak.

×
Subiecte în articol: IT nasa