x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Noi descinderi printre cyberinfractorii "militari americani"

Noi descinderi printre cyberinfractorii "militari americani"

de Alexandru Radescu    |    20 Iul 2011   •   12:43

Anchetatorii au descins azi in 20 de locuinte in cadrul unei operatiuni privind combaterea fraudelor pe internet. 20 de persoane au fost duse la DIICOT Bucuresti pentru a fi audiate in legatura cu obtinerea ilegala a 500.000 de euro, prin vanzari fictive de bunuri, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.

Actiunea are legatura cu operatiunea de la sfarsitul saptamanii trecute, soldata cu inceperea urmaririi penale fata de aproximativ 90 de persoane, acuzate de frauda informatica, constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Cu ajutorul unor romani din SUA, cyberinfractori din Bucuresti si alte orase au inselat 1000 de cetateni americani, provocand daune in valoare de 20 de milioane de dolari.

"Adesea, sustinand ca sunt membri ai Armatei americane, acesti infractori cibernetici au sustinut ca au automobile de vanzare. Ei au folosit increderea americanilor in armata pentru a pacali persoane bine intentionate si care nu banuiau nimic sa le trimita bani pentru a achizitiona bunuri inexistente", a declarat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa ambasadorul american, Mark Gitenstein.

In urma unei actiuni comune, DIICOT si IGPR, in data de 14 iulie au avut loc 117 perchezitii, fiind vizati 100 de suspecti din Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti. 50 de persoane au fost retinute in urma audierilor. Procurorii DIICOT, in documentarea informativ-operativa a cauzei, au colaborat cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic, precum eBay.com, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate de pe teritoriul SUA cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop. Dintre suspecti, 22 de persoane au fost acuzate in SUA in cazul retelelor de criminalitate informatica, intre care si doi medici stomatologi.


Potrivit sefului DIICOT, Codrut Olaru, reteaua de infractionalitate electronica destructurata in cooperare cu SUA era alcatuita din trei paliere:

Avem un prim palier de licitatori - cei care trimiteau acele mesaje care ajungeau ulterior catre victime. Aveam un al doilea palier constituit de cei care, cu identitate falsa, ridicau sumele de bani din Statele Unite pentru ca, evident, nu mai functionau sistemul ca banii sa fie trimisi direct in Romania si se alegea ca element de credibilitate al operatiunii tranferarea banilor catre un cetatean din SUA. Acei membri ai retelei isi retineau circa 20% din suma pe care o retrageau. Apoi avea loc ultima etapa, a celor care asigurau retragerea banilor pe teritoriul Romaniei cu identitati reale. Acestia retineau inca 20% din castig. Deci in linii mari licitatorul unei astfel de operatiuni avea un profit net de 60-70% din totalul sumei", a explicat seful DIICOT, la conferinta de presa de saptamana trecuta.

×
Subiecte în articol: diicot cyberinfractori agenti fbi