x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800

de Daniel Ionaşcu    |    12 Mai 2012   •   21:00
Nokia Lumia 800

Nokia pariaza pe sistemul de operare Windows Phone de la Microsoft. A reusit insa sa aduca pe piata un produs care sa atraga consumatorii in mase mari? Reuseste Nokia Lumia 800 sa concureze de la egal la egal cu iPhone sau seria Galaxy de la Samsung?

Designul lasa putin impresia de jucarie ultrasofisticata. Forma este asemanatoare modelului N9 cu Meego Harmattan, insa pe undeva lasa impresia ca finlandezii s-au inspirat copios din iPod Nano 5 de la Apple. Pe de alta parte, Nokia impresioneaza prin materialul folosit.

Ecranul AMOLED ClearBlack este de 3,7 inci, mai mic decat la N9. O mare dezamagire este faptul ca o bucata buna din spatiu este folosit degeaba atat sus, cat mai ales de jos, ocupata de cele trei butoane impuse de Microsoft. In final, suprafata folosita e cam cat la iPhone. Specificatiile tehnice sunt si ele in urma cu doi ani: procesor Qualcomm Scorpion de 1,4 GHz, 512 MB de memorie RAM si 16 GB pentru stocare. Desigur, asta nu este vina Nokia, ci a Microsoft, pentru ca sistemul de operare nu suporta o mare varietate hardware ca Android. Alte minusuri sunt lipsa slotului MicroSD, faptul ca bateria nu se poate schimba si tethering (folosirea telefonului pe post de modem).

Pe de alta parte, nici performanta nu sufera, navigatia in meniuri si intre aplicatii desfasurandu-se fluid, fara nici o blocare. Aici se vad mai bine avantajele integrarii mai stranse a software-ului cu hardware-ul. Desi multa lume lauda simplitatea WP7 si usurinta de a face setari in comparatie cu Android, aici am intampinat cea mai mare problema. Desi aveam dinainte un cont de Live, am observat ca o serie de aplicatii nu sunt disponibile in tara noastra din cauza ca setasem ca locatie Romania. Ulterior, am fost nevoit sa creez online alt cont, care sa fie inregistrat in Marea Britanie pentru a avea acces la tot.

Browserul Internet Explorer este lent, iar tastatura sa e un chin la folosire, fiind prea mica si inghesuita. De asemenea, nu este nici capabil sa “vada' continutul Flash de pe internet. In Marketplace exista cateva alternative dar de calitate slaba, ca SurfCube, insa nici Opera, nici Firefox nu sunt prezente. Camera de 8MP dual-flash si Lentile Carl Zeiss este un alt punct cu impresii mixte. Desi Nokia are o traditie buna privind camerele, cum ar fi cea de 12MP de pe Nokia N8, performantele sunt dezamagitoare, mai ales la fotografiile de interior si cu luminozitate slaba. S-a comportat la fel de slabut si la filmare.

Nokia Music este un adevarat deliciu, mai ales daca alegi canalul de muzica rock si avand in vedere ca Google Music nu se regaseste in Romania. Bateria este si ea foarte buna, tinand aproape doua zile la o incarcare si o butonare “normala' prin retelele de socializare. Mai merita mentionat Creative Studio, pentru editarea fotografiilor, si serviciul SkyDrive de la Microsoft, care ofera 25 GB pentru stocare gratuita online.

×