Cu N9, Nokia reuseste sa fie altceva: nici copie de iPhone, nici de Android si nici nu ne lipseste de facilitatile, de meniul simplificat, de accesul dintr-un click la online/ aplicatii etc. De asemenea, nici nu vrea sa fie un E6 complet tactil!
Cu N9, designerii Nokia prind din nou viata: ecranul usor curbat in exterior, negrul si materialul compact, dur dar ne-metalizat. Fara butoane, doar doua lame metalice pe rama laterala (surprinzator meniu deschis de acestea, pe ecran). In plus, rasfoirea tactila-wipe (stanga-dreapta, sus-jos, cu degetul pe ecran), face totul mult mai simplu. Ar fi fost ideal insa un ecran mai mare (are doar 3,9 inci, adica 9,9cm). Tot la capitolul facilitati: pentru controlul traficului de date (inclusiv in roaming), N9 permite instalarea unor alarme/stacheta maxima a traficului pentru a nu mai avea surprize neplacute la factura. De asemenea, un management al ferestrelor (de aplicatii sau pagini de internet) facilitat si de optiunea 'close all' prin apasarea ecranului.
Un alt plus: tastatura virtuala. In ciuda tastelor mici, din pozitia vertical, tastatura virtuala de N9 surclaseaza multe modele de top de pe piata. Practic, nu am ratat nici o litera la o 'butonare' rapida. Tehnic vorbind, N9 este echipat cu sistemul de operare open source MeeGo 1.2 (Harmattan), procesor la 1GHz Cortex A8, memorie RAM 1GB, stocarea interna fiind de 16/64GB (fara card microSD). Camera foto principala are o rezolutie de 8MP (lentile Carl Zeiss) iar filmarea video se face la 720p, 30fps. Functioneaza in retea HSDPA 14.4 Mbps, dar asigura si conectivitate Wi-Fi.
Din pacate insa, parteneriatul cu Microsoft va impune platforma Windows Phone pe terminalele Nokia, un prim model cu acelasi design fiind deja prezentat: Lumia 800. Pentru N9 insa, finlandezii mai promit up-date de software in 2012. Up-date de soft si nu o familie smartphone.
Pe piata locala, Nokia N9 poate fi achizitionat la pretul de 2.200 lei.