x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nu va trimiteti secretele prin SMS!

Nu va trimiteti secretele prin SMS!

10 Iun 2004   •   00:00

Vestea buna este ca infractorii pot fi condamnati pe baza mesajelor SMS pe care le-au trimis cu multa vreme in urma. Din pacate, exista si o veste proasta: si SMS-urile trimise de oamenii de treaba sunt pastrate de operatorii de telefonie mobila pentru mari perioade de timp.

CRISTIAN IONITA

Majoritatea utilizatorilor de telefoane mobile traiesc cu impresia ca mesajele text dispar imediat dupa ce le-au sters din memoria telefonului mobil. "Nimic mai departe de adevar", spune Jeff Kagan, un expert american in telecomunicatii, citat de CNN. "Operatorii de telefonie mobila obisnuiesc sa pastreze SMS-urile. Nu cunosc nici macar un caz in care sa le fi sters", a adaugat expertul.

Tehnica

Se stie ca operatorii de telefonie mobila pastreaza mesajele in cazul in care destinatarul are telefonul inchis sau nu se afla in aria de acoperire a retelei. SMS-urile sunt stocate chiar si cateva luni, pana cand celularul destinatarului va fi din nou activ.

Apoi, informatii despre expeditorul si destinatarul mesajului sunt pastrate in mod obligatoriu pentru cel putin un an prin sistemul de gestionare a facturilor (billing).

Asta inseamna ca marea majoritate a companiilor de telefonie mobila (daca nu toate) au resursele tehnice necesare atat pentru stocarea, cat si pentru ordonarea mesajelor in functie de ora, data, destinatar etc.

Motive

"Cred ca de la inceperea razboiului impotriva terorismului mondial exista suficient de multe motive pentru ca SMS-urile sa fie pastrate la infinit. Nu trimiteti niciodata prin e-mail sau prin SMS ceva care s-ar putea intoarce impotriva dumneavoastra", concluzioneaza Kagan.

Potrivit unor studii recente, 71% dintre europeni obisnuiesc sa trimita mesaje SMS.

Proba in justitie

In foarte multe state, instantele au inceput sa accepte ca probe in proces mesajele SMS. Politia japoneza cerceteaza inca e-mail-urile si mesajele SMS in cazul crimei de saptamana trecuta ce a socat intreaga lume. O fetita de 11 ani i-a taiat gatul colegei sale de 12 ani, apoi a povestit ca a facut asta din cauza unor mesaje "neplacute" postate de victima pe Internet.

In Suedia, politia si procurorii au folosit mesajele text pentru a demonstra ca un barbat a fost convins de un pastor al unei secte religioase sa-si impuste sotia si vecinul de vizavi, despre care credea ca au o aventura.

In SUA, un barbat din Medford, Oregon, a fost condamnat pentru uciderea sotiei sale pe baza unor mesaje de amenintare pe care i le-a trimis inainte de crima. In Georgia, un pusti de 17 ani a fost arestat pentru ca i-ar fi trimis mesaje sexuale unei fetite de 12 ani.

caz

Zilele acestea face valva procesul in care baschetbalistul american Kobe Bryant este acuzat de o angajata a unui hotel ca a violat-o. Starul NBA spune ca nici nu poate fi vorba despre viol. Pentru a-si demonstra nevinovatia, el a cerut instantei sa verifice mesajele SMS trimise de pe telefonul femeii care-l acuza. Motivul: angajata s-a conversat prin SMS cu un fost iubit si cu inca cineva imediat dupa consumarea partidei de sex.

Judecatorul a spus ca mesajele respective sunt "foarte importante" pentru rezolvarea corecta a cazului si a cerut companiei de telefonie mobila AT&T Wireless Communications Inc. sa-i puna la dispozitie continutul SMS-urilor.
×
Subiecte în articol: IT mesajele