Oameni de stiinta americani si-au propus sa trimita in spatiu "astronauti virtuali". Inspirati mai mult sau mai putin din "Odiseea spatiala 2001" a lui Kubrick, unii cercetatori au tot mai multa incredere in masina decat in oameni.
ALEXANDRU RADESCU
Un astronaut care sa nu aiba nevoie de apa, oxigen, mancare. In plus, "personajul-minune" sa fie capabil sa asigure securitatea unei calatorii spatiale. Acesta este visul care bantuie de multa vreme prin laboratoarele dedicate zborurilor cosmice.
Peter Plantec este un specialist in animatie tridimensionala. In cadrul reuniunii stiintifice "Tech Festival", acesta a prezentat o parte din proiectul care isi propune sa dezvolte un "parteneriat" intre cosmonautii "in carne si oase" si "astronauti virtuali". "Noi, oamenii, suntem niste creaturi destul de limitate. Nu suntem performanti atunci daca suntem pusi in fata unor situatii cand trebuie sa gasim solutii complexe, intr-un timp foarte scurt. Si tocmai la acest lucru sunt buni «astronautii virtuali»", a declarat cercetatorul Peter Plantec pentru SPACE.com.
"FETE PE MONITOR". In timp, increderea omului de stiinta in posibilitatile naturii umane a sufe-rit schimbari esentiale. Sau poate este doar o deviere a unghiului sub care sunt privite lucrurile.
Ideea lui Plantec nu este noua, ci doar mediul si dimensiunea la care s-ar pune in practica. "Fete pe monitor" care sa poata misca buzele si sa-ti dea impresia ca ar clipi "inteligent" atunci cand ar sta de vorba cu un om, toate acestea s-au facut deja. Odata declansat "fenomenul", rostogolirea vine de la sine, spune Plantec, si o putem proiecta pana, hat!, departe in spatiu, pana la intalnirea cu alte civilizatii.
Citește pe Antena3.ro