x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Oameni virtuali si calatorii spatiale

Oameni virtuali si calatorii spatiale

15 Sep 2004   •   00:00

Oameni de stiinta americani si-au propus sa trimita in spatiu "astronauti virtuali". Inspirati mai mult sau mai putin din "Odiseea spatiala 2001" a lui Kubrick, unii cercetatori au tot mai multa incredere in masina decat in oameni.

ALEXANDRU RADESCU

Un astronaut care sa nu aiba nevoie de apa, oxigen, mancare. In plus, "personajul-minune" sa fie capabil sa asigure securitatea unei calatorii spatiale. Acesta este visul care bantuie de multa vreme prin laboratoarele dedicate zborurilor cosmice.

Peter Plantec este un specialist in animatie tridimensionala. In cadrul reuniunii stiintifice "Tech Festival", acesta a prezentat o parte din proiectul care isi propune sa dezvolte un "parteneriat" intre cosmonautii "in carne si oase" si "astronauti virtuali". "Noi, oamenii, suntem niste creaturi destul de limitate. Nu suntem performanti atunci daca suntem pusi in fata unor situatii cand trebuie sa gasim solutii complexe, intr-un timp foarte scurt. Si tocmai la acest lucru sunt buni «astronautii virtuali»", a declarat cercetatorul Peter Plantec pentru SPACE.com.

"FETE PE MONITOR". In timp, increderea omului de stiinta in posibilitatile naturii umane a sufe-rit schimbari esentiale. Sau poate este doar o deviere a unghiului sub care sunt privite lucrurile.

Ideea lui Plantec nu este noua, ci doar mediul si dimensiunea la care s-ar pune in practica. "Fete pe monitor" care sa poata misca buzele si sa-ti dea impresia ca ar clipi "inteligent" atunci cand ar sta de vorba cu un om, toate acestea s-au facut deja. Odata declansat "fenomenul", rostogolirea vine de la sine, spune Plantec, si o putem proiecta pana, hat!, departe in spatiu, pana la intalnirea cu alte civilizatii.

"Nici o specie inteligenta nu ar trimite exemplare fragile in misiuni de explorare. Orice misiune de acest gen are ca «ambasadori» pe cei mai performanti reprezentanti. Atunci cand ai creat forme de viata virtuale, poti sa le incarci cu cele mai grele sarcini", este de parere Peter Plantec. "Este in natura omului sa exploreze. Cred ca am fost programati genetic sa exploram spatiul", sustine Plantec.

Odata terminat de rascolit Pamantul si de pozitionat cu susul in jos, odata scuturat de "instalatiile" naturale care ne alimentau existenta din formele primare de existenta umana, viata la sol parca n-ar mai avea nici un "haz". Cu calculatorul pe umeri, zambind in LCD la pasagerul interstelar, unii oameni de stiinta au plecat inaintea cosmonautilor pe planete indepartate.

CREATURI INTELIGENTE

Plantec este autorul cartii "Oameni virtuali". Iata o scurta prezentare facuta chiar de catre autor.

"Cartea mea isi propune sa va introduca in lumea posibilitatilor deschise de catre grafica fiintelor virtuale. Pe masura ce parcurgeti cartea, veti descoperi ca aceste «fiinte» sunt o parte importanta a viitorului omenirii. Cu un soft potrivit, «creaturile virtuale» pot sa va recunoasca, sa va duca «mai departe» ordinele, pot sa tina conversatii inteligente, pot sa aiba chiar si simt al umorului, dar si multe altele."
×
Subiecte în articol: IT plantec