x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ochelari de soare Antiminciuna

Ochelari de soare Antiminciuna

28 Feb 2004   •   00:00

O companie americana testeaza o pereche de ochelari de soare care pot detecta minciunile cu o acuratete de 95%. Vestea proasta este ca produsul chiar functioneaza si va fi scos la vanzare in curand. Vestea buna este ca pretul de pornire este de 700$. Deocamdata...

Un concern international denumit "V" (initiala provine de la veritas - adevar) a dezvoltat o tehnologie foarte performanta prin care afla cat de stresata devine o persoana atunci cand raspunde la o intrebare. Este exact acelasi principiu folosit de detectoarele de minciuni clasice, numai ca se foloseste de inflexiunile vocii umane, in loc sa masoare pulsul, ritmul respiratiei sau tensiunea arteriala a subiectului pentru a-si da seama daca spune adevarul.

Gaselnita face ca detectoarele de minciuni sa devina atat de mici incat pot fi purtate in buzunarul de la piept. In plus, noua tehnologie este mult mai ieftina si este capabila sa dea singura verdictul "Adevar" sau "Minciuna" fara sa mai fie nevoie de psihologi pentru interpretarea datelor.

Ochelari "adevarati"

Ochelarii de 700$, care te ajuta sa recunosti un mincinos de la o posta, ascund o gramada de echipamente hitech. Sunt dotati cu un microfon miniatural, care capteaza vocea interlocutorului si transmit semnalul catre un PDA (computer de buzunar). Ultimul analizeaza informatiile si, in caz de minciuna, comanda ochelarilor sa aprinda o luminita vizibila doar pentru ochii proprietarului echipamentului.

Initial, programul prin care este analizata vocea a fost dezvoltat pentru armata americana. Aplica in jur de 8.000 de algoritmi si analizeaza 120 de parametri ai vocii umane, printre care dezamagire, stres, iritare, agresiune, incertitudine, nivel de concentrare s.a.m.d. Ulterior, aplicatiile militare au fost transferate catre uzul civil, promotorii lor considerand ca vor face afaceri deosebit de profitabile in acest domeniu.

Pentru uz casnic!

Pana acum, cei de la "V" sunt singura companie care a reusit sa ajunga la o acuratete atat de mare (95%) pentru dispozitivele portabile, asa-zise "de uz casnic", daca vreti. Apropo de "uzul casnic", ar fi interesant de stiut cate familii vor rezista dupa ce unul dintre soti se va decide sa investeasca 700$ intr-o pereche de ochelari dotati cu detector de minciuni. Sa nu mai vorbim de bietii politicieni!
( CRISTIAN IONITA )


Companiile de asigurari sunt fericite

Detectoarele de minciuni bazate pe analiza vocii umane sunt folosite deja cu succes de cateva companii de asigurari inca din 2003. Atunci cand un pagubit suna sa spuna ca s-a intamplat ceva cu masina sa, un robot il avertizeaza ca vocea sa va fi inregistrata si analizata pentru a se stabili daca minte. Initial, i se pun intrebari generale pentru "calibrarea " aparaturii, apoi este rugat sa-si povesteasca patania. Ulterior, sistemul electronic analizeaza nivelul de stres din vocea clientului. Daca descopera ceva in neregula, omul este sunat inapoi si i se ofera posibilitatea sa-si retraga plangerea. Cert este ca sistemul da rezultate: din mai si pana in prezent, compania de asigurari auto Admiral a primit cu 25% mai putine plangeri referitoare la furtul vehiculelor. In august 2003, gigantul bancar englez HBOS a anuntat la randul sau ca intentioneaza sa implementeze un sistem similar pentru asigurarile locuintelor. De asemenea, grupul Lloyds utilizeaza analiza vocala de mai bine de un an.

×
Subiecte în articol: IT