x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ochiul lui terminator

Ochiul lui terminator

16 Aug 2008   •   00:00

Cercetătorii de la Institutul Beckman al Universităţii din Illinois, Statele Unite, au inventat o cameră digitală modelată după forma ochiului uman, un pas revoluţionar spre crearea unor senzori bionici computerizaţi care pot fi ataşaţi corpului uman, scrie The Telegraph. Tehnologia remarcabilă a camerei este suprafaţa curbată, sensibilă la lumină, inspirată de retina emisferică a ochiului uman, care colectează lumina în spatele globului ocular şi transmite semnale electrice către creier.



Cercetătorii de la Institutul Beckman al Universităţii din Illinois, Statele Unite, au inventat o cameră digitală modelată după forma ochiului uman, un pas revoluţionar spre crearea unor senzori bionici computerizaţi care pot fi ataşaţi corpului uman, scrie The Telegraph. Tehnologia remarcabilă a camerei este suprafaţa curbată, sensibilă la lumină, inspirată de retina emisferică a ochiului uman, care colectează lumina în spatele globului ocular şi transmite semnale electrice către creier. Profesorul John Rogers de la Universitatea din Illinois explică modul în care un detector de lumină de pe suprafaţa curbată a globului ocular artificial conferă un cîmp vizual mai mare, o iluminare mai bună şi mai puţine erori decît o cameră obişnuită cu lentile similare. "Aranjarea emisferică a detectorilor este mai potrivită decît cea plană pentru implanturile de retină. Capacitatea de a introduce mecanisme de silicon în suprafeţe complexe şi ţesuturi biologice adaugă capacităţi puternice modelelor de dispozitive electronice şi optoelectronice, cu multe posibile aplicaţii", a declarat profesorul Rogers. Senzorii de lumină ai dispozitivului au la bază senzori standard pentru camerele digitale, dar sînt montaţi pe un material stratificat care poate fi modelat într-o formă emisferică fără a aplica presiune pe detectori. Frumuseţea ochiului uman este că se bazează pe lentile simple ce se completează foarte bine cu retina curbată. Noua cameră digitală, spun specialiştii, este la fel de simplă în design şi imită, pe cît posibil, forma şi aranjarea creaţiei naturii. De 20 de ani, oamenii de ştiinţă încearcă să creeze un sistem de detectori de lumină care să funcţioneze cînd sînt montaţi pe o suprafaţă curbată, dar fără succes pînă anul acesta. O parte din succesul dispozitivului digital a fost asigurată de posibilitatea de miniaturizare a fotodetectorilor şi a elementelor din circuite, devenind astfel prea mici pentru a fi afectate de distorsiunea rezultată din plasarea lor pe o suprafaţă emisferică.

CONDUCTORI ELASTICI
Oamenii de ştiinţă japonezi au anunţat invenţia unui material cauciucat care conduce electricitatea, informează Reuters, citată de Yahoo News. Echipa de la Universitatea din Tokyo a creat acest material folosindu-se de nanotuburi de carbon, o întindere de molecule de carbon. Pentru formarea materialului de bază, au amestecat aceste molecule cu un polimer cauciucat şi au ataşat o reţea de mici tranzistori pentru a-l testa. Conductorul elastic va putea fi plasat în locuri considerate imposibile pînă acum, cum ar fi suprafeţele curbate, încheieturile braţelor robotice şi chiar şi în nou-inventata cameră în forma ochiului uman.

STRADA "VERDE"
O stradă din micul oraş olandez Hengelo va fi pavată cu un tip de beton care purifică aerul, relatează AFP. Jumătate din stradă a fost deja pavată, iar anul viitor se vor efectua primele teste pentru verificarea eficienţei ciudatei metode ecologiste. Pietrele de pavaj au fost create de experţii de la Universitatea Twente din Olanda şi conţin un aditiv pe bază de dioxid de titaniu. În condiţii de laborator, sub influenţa luminii solare, aditivul leagă particulele de oxid de nitrogen emise de maşini şi le transformă în nitraţi. În afară de abilitatea sa de a purifica aerul, nu există nici o altă diferenţă între betonul "verde" şi cel obişnuit.

VINURI PENTRU ROBOŢI
S-a inventat degustătorul electronic de vinuri, anunţă The Independent! Este vorba despre o limbă electronică bazată pe o matriţă de membrane sintetice minuscule construite pe un singur chip de silicon numit multisenzor. Fiecare membrană are o sensibilitate diferită la diverse componente chimice care disting între două soiuri de struguri. Inventatorul, dr. Jiménez-Jorquera, spune că mecanismul se bazează pe principii similare cu cele ale limbii umane şi este sensibil la cele cinci gusturi. Unul dintre cele mai interesante aspecte este abilitatea de a determina cantitatea de zahăr, acid şi alcool prezente cu ajutorul unor senzori.

BALOANE DE GRAFEN
Oamenii de ştiinţă americani au creat, accidental, cel mai subţire balon din lume, construit dintr-un singur strat de carbon de grosimea unui atom, anunţă Live Science. Prin acest material, construit din straturi de grafit cunoscute ca grafene, nu pot trece nici cele mai mici molecule purtate pe calea aerului. Grafenul este un conductor puternic al energiei electrice, iar oamenii de ştiinţă studiază posibilitatea aplicaţiilor sale în circuitele avansate. "Studiam micile trambuline de grafen şi dintr-un pur accident am reuşit să plasăm o foaie de grafen peste o gaură. Apoi am început să o studiem şi am descoperit că nu permitea eliberarea gazului dinăuntru", a explicat cercetătorul Paul McEuen, fizician la Universitatea Cornell din Ithaca, New York. Construind apoi bule din grafen au descoperit cu uimire cum aceste obiecte groase cît un atom pot fi bariere impenetrabile.

MATERIALE INVIZIBILE
Cercetătorii de la Universitatea Berkley din California au reuşit să creeze două materiale care reflectă lumina în mod diferit şi aduc în planul real conceptul de invizibilitate, informează Reuters, citat de Mediafax. Unul dintre materiale foloseşte o plasă din straturi metalice care reflectă în sens invers direcţia luminii, în timp ce al doilea foloseşte fire minuscule de argint. Aceste structuri realizate artificial se numesc metamateriale. În materialele naturale, indexul de refracţie, care măsoară modul în care lumina acţionează într-un mediu, este pozitiv. Pentru ca un metamaterial să producă o refracţie negativă, acesta trebuie să includă structural o toleranţă mai mică decît radiaţiile electromagnetice utilizate. Jason Valentine, unul dintre membrii echipei de cercetare, este de părere că o aplicaţie imediată a noilor tipuri de materiale poate fi apariţia de dispozitive optice superioare, cum ar fi microscoapele capabile să observe virusurile vii.

×
Subiecte în articol: tehno