x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget OLPC

OLPC

08 Sep 2007   •   00:00

Fiind susţinut de un sistem de operare linux, XO, cum mai este denumit laptopul celor de la OLPC, nu este o platformă de ultimă generaţie, dar cu siguranţă este o bijuterie tehnică atăt din punct de vedere hardware, căt şi software.

Fiind conceput de un profesor de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), la realizarea laptopului a fost luată in considerare nevoia copiilor de a invăţa impreună, astfel că toate activităţile educaţionale care se pot desfăşura cu ajutorul acestui calculator pot fi impărţite intre copii, aceştia contribuind impreună la rezolvarea sarcinii date de către profesor.

Software. Bazat pe sistemul de operare Fedora Core, XO dispune "din fabrică" de tot ce ai avea nevoie pentru a crea o clasă virtuală şi de a iniţia procesul de invăţare. Folosind un sistem wireless de tip plasă (mesh network), laptopurile au posibilitatea de a se interconecta şi de a impărţi conexiunea la internet. Acestea pot comunica unul cu altul fără intervenţia utilizatorului, configurarea reţelei fiind automată, in momentul in care antenele se detectează intre ele.

Etoys este unul din softurile care stau la baza aptitudinilor educaţionale ale OLPC-ului, fiind in esenţă programul cu ajutorul căruia se construiesc lecţii interactive şi prezentări educaţionale. Toate uneltele folosite de acest program au fost create pentru a fi intuitive pentru copii, aceştia putănd realiza propriile teme şi proiecte in funcţie de cerinţe.

Â

Hardware. Din punct de vedere al performanţelor procesorului sau a plăcii grafice, OLPC nu excelează, fiind operat de un procesor la doar 433 Mhz, care preia de altfel şi funcţiile plăcii grafice, lucru care nu il face un candidat excelent pentru cei care doresc să randeze imagini tridimensionale in Maya sau să convertească DVD-uri in format DivX. Deşi, conform standardelor de procesare din ziua de astăzi, calculatorul nu este nici pe departe impresionant, aceste standarde sunt inutile dacă luăm in considerare domeniul activităţii şi segmentul căruia se adresează. Un elev nu are nevoie de un procesor cu patru nuclee şi 2 Gb de memorie RAM pentru a citi o carte electronică sau pentru a viziona o animaţie cu circuitul apei in natură.

Â

Design. Găndit pentru a fi eficient, sistemul de pivotare al ecranului este "imprumutat" de la tablet PC-uri, aşezăndu-se peste tastatură pentru a deveni instantaneu un E-Book Reader. Laptopul are chiar şi un buton special pentru rotirea ecranului. Săgeţile direcţionale şi butoanele situate in lateralele LCD-ului pot fi folosite pentru a facilita navigarea, atunci cănd display-ului este aşezat deasupra tastaturii.

Â

OLPC

Companie: OLPC

Preţ: 176 $

Procesor: AMD Geode @ 433 Mhz RAM: 256 Mb

Video: Integrat in procesor

Display: LCD 19 cm - Dual-mode TFT - 1200 X 900 pixeli

Harddisk: 1 Gb

Sistem de operare: Fedora Core Linux

Conectivitate: Wi-Fi (mesh), Card Reader (MMC, SD), 4 X USB

Autonomie: 12 ore

Dimensiuni: 242 x 228 x 32 mm, 1.5 kg

Altele: Webcam, Difuzoare, Microfon

Rating: 1/2 Â ****

Interfaţă: *****

Utilizare: *****

Procesare: ***

Design: *****

×
Subiecte în articol: test hardware