Olympus Pen Mini. Sau E-PM2, încă un model mirrorless de la Olympus. Aspect de compactă, design ergonomic, dar de fapt o cameră foto burduşită cu tehnologie de vârf (precum senzorul Micro Four Thirds Live MOS, folosit şI la modelul de top OM-D) şI cu o paletă largă de filtre creative, posibilităţi interne de editare/post-editare, conexiune wireless etc. Dar să le luăm pe rând.
Pentru acest Pen Mini, producătorul a renunţat la aspectul retro de la vârful de gamă&life-style E-M5, optând totuşi pentru o eleganţă simplă, austeră. Ecranul tactil OLED ( 3 inci/7,6cm) asigură o navigare rapida prin meniuri, remarcându-se mai puţine butoane decât la modelul anterior. Senzorul de 16,1MP alături de procesorul de imagine TruePic VI (şi ISO 25600) asigură continuitate acelui “brand” de culoare de la camerele Olympus, cu accent pe o intensitate cromatică. Pentru filmare (cu buton dedicat), camera furnizează un Full HD (1920 x 1080, format mov).
Spuneam de generozitatea producătorului în ceea ce priveşte opţiunile de editare, începând cu filtrele “Art Creative” (12 setări). De remarcat şi funcţia “Live”, prin care modificările în setări apar imediat şI pe ecranul camerei. Câştigurile se traduc prin economia de timp, dar şI de...nervi. Ce-i drept, ca orice noutate îşi revendică dreptul de
atenţie şI obişnuinţă. Revenind la setări şI “filtre creative”, aş introduce aici şI funcţia “multiple exposures”. Pe româneşte: suprapunere de cadre. Odată ce descoperi şi opţiunea asta o să-i “chinui” pe toţi cei din jur cu strădaniile tale artistice!
Legat de echiparea wireless, aici intră în scenă şi cardurile de memorie FlashAir (Toshiba). Combinaţia FlashAir/ Eye-Fi face ca imaginile de pe card să poată fi urcate pe reţele sociale, de exemplu, via smartphone. Trebuie să recunosc însă că nu mi s-a părut deloc facilă sau intuitivă această utilizare a componentei wireless, dar poate că devin receptivi inginerii şI designerii la modelul următor.
Olympus Pen Mini E-PM2 este disponibil, în pachet kit-ul de bază, cu obiectiv de 14-42 mm, bliţ şi card FlashAir, la preţul de 2.800 de lei.