x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Operatorii nu au voie să blocheze serviciile VoIP

Operatorii nu au voie să blocheze serviciile VoIP

de Alexandru Radescu    |    04 Iun 2013   •   21:33
Operatorii nu au voie să blocheze serviciile VoIP

Neutralitatea internetului rămâne pe agenda UE ca o prioritate în ceea ce priveşte atât comunicaţiile, tehnologia şi inovaţia, dar şI drepturile individului. Într-un discurs ţinut ieri la Bruxelles, Neelie Kroes (vice-preşedintele CE, responsabil pentru Agenda Digitală) a adus din nou în discuţie o serie de probleme delicate în ceea ce priveşte accesul liber, neîngrădit al utilizatorilor la o serie de servicii, fiind vizată în special tehnologia VoIP.

“Servicii, cum ar fi Voice over Internet Protocol sau servicii de mesagerie - cum ar fi Skype sau WhatsApp – reprezintă o adevărată inovaţie pentru consumatori. Dar unii furnizori de servicii Internet afectează în mod deliberat aceste servicii, sau le blochează pur şi simplu, pentru a evita concurenţa”, a precizat Kroes.

“În opinia mea, aceste practici trebuie să fie pe cale de dispariţie. Majoritatea consumatorilor vrea să se bucure de utilizarea unui internet complet, nelimitat (…) Mă îndoiesc că mulţi consumatori şi-ar dori să cumpere un astfel de produs limitat, mă îndoiesc că sunt mulţi ISP-işti care să ofere aşa ceva”, a arătat oficialul CE.

În încheiere, Kroes a promis luarea unor decizii care să garanteze “protecţie” fiecărui european, pe fiecare dispozitiv, pe orice reţea: acces la internet complet şI deschis.

În mai 2012, Olanda a devenit prima ţara europeană cu o lege a Neutralităţii internetului, necesară pentru “a proteja internetul liber”, fiind urmată apoi şI de Slovenia. Legislaţia vizează în special stoparea deconectărilor abuzive si interceptările de trafic din partea ISP-iştilor.



×