x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Operatorii, obligaţi să ofere informaţii detaliate despre traficul de date, tipul de cartele şi clienţii “pierduţi”

Operatorii, obligaţi să ofere informaţii detaliate despre traficul de date, tipul de cartele şi clienţii “pierduţi”

de Alexandru Radescu    |    03 Feb 2011   •   18:36

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii a propus modificarea indicatorilor statistici raportaţi de operatorii de comunicaţii electronice. Potrivit ANCOM, modificările s-au impus “în urma evoluţiilor recente şi tendinţelor de pe pieţele de comunicaţii electronice din România şi de la nivel internaţional, apariţiei unor tehnologii şi servicii noi, precum şi existenţei unor neclarităţi cu privire la categoriile de informaţii corespunzătoare anumitor indicatori statistici”.

Astfel, operatorii mobili vor raporta gradul de acoperire a teritoriului/populaţiei în funcţie de tipurile de reţele utilizate (GSM, UMTS, CDMA etc.). În ceea ce priveşte numărul de cartele preplătite, aceştia va trebui să raporteze atât numărul de cartele preplătite “valabile” (cartele preplătite care la sfârşitul perioadei de raportare se află în perioada de valabilitate, dar de pe care nu s-a efectuat trafic de date sau voce), cât şi numărul de cartele preplătite “active” (cartele preplătite aflate în perioada de valabilitate la sfârşitul perioadei de raportare, şi care pe parcursul perioadei de raportare au fost utilizate efectiv cel puţin o dată). De asemenea, valorile traficului realizat, atât pe piaţa cu amănuntul cât şi de pe piaţa de gros, vor fi raportate în funcţie de categoria de utilizatori.

Toţi furnizorii de reţele publice cu acces la punct fix vor raporta numărul de gospodării cablate, indiferent de serviciile pe care le furnizează utilizatorilor finali (servicii de telefonie la puncte fixe, servicii de acces la internet, retransmisia programelor audiovizuale), în funcţie de suportul prin care utilizatorii finali sunt conectaţi la reţele. De asemenea, se va raporta şi gradul de acoperire a teritoriului/populaţiei cu reţele radio analogice terestre, DVB-T şi WiMax.

Indicatorii statistici corespunzători serviciilor de acces la internet la puncte mobile se vor raporta separat în funcţie de suportul utilizat pentru conectare - prin intermediul aparatului telefonic/terminalului mobil şi, respectiv, al modemurilor/cardurilor/USB (direct pe laptop/PC/alt dispozitiv similar) şi în funcţie de tehnologiile utilizate pentru conectare, respectiv GSM/GPRS, EDGE, 3G, 3G+, LTE, CDMA şi EV-DO.

De asemenea, ANCOM a introdus indicatori statistici privind traficul (atât de download cât şi de upload) realizat pe parcursul perioadei de raportare de către utilizatorii finali ai serviciilor de acces la internet la puncte fixe şi mobile.

Alte modificări importante sunt introducerea raportării indicatorilor statistici privind pachetele de 2-5 servicii de comunicaţii electronice (caracterizate prin numărul de utilizatori şi veniturile obţinute, în functie de categoria de utilizatori), precum şi a numărului de utilizatori care pe parcursul perioadei de raportare au renunţat la servicii de comunicaţii electronice.

De asemenea, vor fi raportate şi veniturile obţinute din comercializarea de echipamente sau prestarea de servicii asociate furnizării de reţele sau servicii de comunicaţii electronice, cum ar fi: comercializarea/închirierea (atât prin intermediul ofertelor de abonare la serviciile proprii, cât şi în afara acestora) de terminale, centrale telefonice, routere, modemuri, USB-uri, receptoare/aparate tv, computere, servicii de service şi mentenanţă a acestora, chirie canalizaţii, proiectarea soluţiilor de comunicare etc.

×