x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ORDA măreşte lista dispozitivelor de stocare, taxate pentru drepturile de autor

ORDA măreşte lista dispozitivelor de stocare, taxate pentru drepturile de autor

de Cristian Ionescu    |    25 Mai 2009   •   00:00

Importatorii de aparate şi suporturi purtătoare de date, cum ar fi telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, MP3 playere şi iPod-uri trebuie să plătească drepturi de autor de 0,5% din valoarea în vamă a acestor aparate, potrivit unei Decizii a ORDA, publicată în Monitorul Oficial.

Obiectul protocolului a fost actualizarea listei de aparate şi suporturi pe care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale. Protocolul vizează atât importatorii, cât şi producătorii de astfel de aparate.

Decizia Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) cuprinde protocolul privind lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datorează remuneraţia compensatorie pentru copia privată pentru operele reproduse după înregistrări sonore sau audiovizuale, precum şi cuantumul acestor remuneraţii.

Astfel, au fost adăugate în listă aparate precum: telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, televizoare şi magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare încorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder şi HD DVD Recorder, stick-urile de memorie, MP3 playere, MP4 playere, iPod mediaplayer. La categoria suporturi au fost adăugate cardurile de memorie, discurile Blu Ray şi discurile HD DVD.

Pentru aceste aparate şi suporturi, importatorii şi producătorii trebuie să plătească drepturi de autor de 3% (pentru suporturi), respectiv 0,5% (pentru aparate).
Astfel, importatorii de astfel de aparate şi suporturi trebuie să plătească 3% sau 0,5% din valoarea totală în vamă a aparatelor şi suporturilor ce permit reproducerea operelor sonore şi audiovizuale, în sistem analog şi digital, în luna pentru care este datorată (în baza de calcul nu intră TVA, taxe vamale, accize).

Totodată, producătorii din România de astfel de aparate şi suporturi trebuie să plătească 3% sau 0,5% din valoarea totală a facturilor lunare pentru aparatele şi suporturile ce permit reproducerea operelor sonore şi audiovizuale, în sistem analog sau digital (în baza de calcul nu intră TVA).

Sumele sunt colectate de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR).

"Deoarece industria IT&C este foarte dinamică, o dată la trei ani se aduce la zi lista de aparate şi suporturi pentru a include ultimele inovaţii în domeniu. De asemenea, multe aparate sau suporturi dobândesc în timp destinaţii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit în ultimii ani mediu de stocare, mp3/mp4 player, aparat foto şi terminal de intrare pe Internet)", potrivit UPFR.

Protocolul a fost semnat de organismele de gestiune colectivă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-Ada), Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual (DACIN-SARA), Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFR-AGORA), Asociaţia pentru Drepturile Producătorilor de Fonograme din România (ADPFR), Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (APDETIC), Societatea Comercială "Star Print Trade Co." SRL, Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR), Vodafone România şi Orange România.

×
Subiecte în articol: IT romania aparate suporturi