x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Orientare high-tech pentru nevazatori

Orientare high-tech pentru nevazatori

18 Iun 2004   •   00:00

Guvernul finlandez a pus la punct un sistem electronic complex destinat informarii si ghidarii stradale pentru nevazatori. Dupa ce au muncit mai bine de doi ani, finlandezii se pregatesc acum sa lanseze sistemul la nivel national.

ALEXANDRU RADESCU

Inceput in vara lui 2002, proiectul “Noppa“ combina utilizarea telefoanelor mobile, a Internetului fara cablu, GPS si a tehnologiei bazate pe recunoastere vocala, totul conceput pentru a-i ajuta pe nevazatori sa se deplaseze mai usor prin oras. Pe scurt, acest sistem de ghidaj citadin functioneaza cu ajutorul unor celulare 3G speciale, cuplate la tehnologie GPS.

Comenzi vocale

Partea interesanta este ca nevazatorii sunt informati in legatura cu strada pe care se afla, cum pot sa ajunga la adresa dorita si nu in ultimul rand ii anunta pe utilizatori despre “obstacolele“ din drum. “Ideea este ca utilizatorul comunica dispozitivului unde vrea sa mearga, iar sistemul ii raspunde, dandu-i detalii asupra autobuzului pe care trebuie sa-l ia, dar si traseul pe care trebuie sa-l parcurga pana in statie“, afirma Ari Virtanen, unul dintre membrii echipei de cercetatori de la “Noppa“, citat de AP. In plus, nevazatorii vor primi, prin acest sistem, si informatii meteorologice.

Social si comercial

Faptul ca intregul sistem functioneaza pe recunoastere vocala, este un element crucial al proiectului. Un telefon mobil “clasic“ nu ar fi fost de mare ajutor pentru nevazatori. “Cum ne-am fi descurcat in timpul iernii, cu un celular de marimea unei cutii mari de chibrituri?“, se intreaba retoric Juha Sylberg, unul dintre reprezentantii Asociatiei Nevazatorilor din Finlanda.

Si pentru turisti

Pe de alta parte, finlandezii vad o larga intrebuintare pentru proiectul Noppa, gandindu-se si la nevoile informationale ale turistilor. Deocamdata, sistemul functioneaza in capitala tarii, la Helsinki, dar si in Tampere.
Proiectul a fost dezvoltat de catre Centrul de Cercetari Tehnice al Finlandei, o organizatie non-profit, afiliata guvernului de la Helsinki.
Desi mai multe state europene s-au aratat interesate in “preluarea“ si implementarea proiectului Noppa, nu multi isi pot permite, deocamdata, nivelul infrastructurii IT din Finlanda.

IN SLUJBA CETATEANULUI

Proiectul Noppa a costat in total 500.000 de euro si foloseste baze de date ale serviciilor publice, toate informatiile fiind actualizate. Sistemul de comunicare se face prin PDA sau telefon 3G, mesagerie SMS, servicii de stiri utilitare, server GPS. Ca accesorii, utilizatorul mai are la dispozitie un dispozitiv care detecteaza “obstacole“ de pe traseu si o mini camera video. Unul din elementele de baza ale sistemului este un server central care prelucreaza toate cererile formulate de utilizator, intermediate de un software. Si pentru ca intreaga echipa care a lucrat la proiect chiar a vrut sa faca un sistem in beneficiul nevazatorilor, au mai gasit o hiba pe care au si remediat-o. Pentru a nu sta nelinistiti in statie asteptand un anume autobuz, sistemul le spune pe unde se afla autobuzul asteptat si in cate minute ar trebui sa ajunga in statie. Pe langa Centrul de Cercetari afiliat guvernului, la proiect au mai participat Administratia Cailor Ferate, Administratia Strazilor, Ministerul Transportului si Comunicatiilor, consilii locale.
×
Subiecte în articol: IT