x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Panica - Fraudele golesc net-ul

Panica - Fraudele golesc net-ul

de Cristian Ionita    |    28 Oct 2005   •   00:00
Panica - Fraudele golesc net-ul

25% dintre utilizatori au renuntat sa-si mai cumpere produse dupa Internet ca raspuns la cresterea fraudelor on line.

Utilizatorii de Internet au devenit mai pretentiosi si isi pierd increderea in site-urile web, ca raspuns la cresterea fraudelor online.

Cresterea fraudelor pe Internet a dus la raspandirea panicii printre utilizatori, care renunta la serviciile online de teama de a nu deveni victime.

O treime din utilizatorii de net si-au redus deja timpul alocat navigarii, in timp ce un sfert dintre utilizatori sustin ca au renuntat sa mai achizitioneze bunuri pe pe Internet, potrivit studiului "Lipsa increderii: utilizarea net-ului in ciuda pericolelor", realizat de WebWatch.

Patru din cinci utilizatori de net (circa 80%) sustin ca sunt ingrijorati de faptul ca pot fi victimele furtului de informatii prin intermediul calculatorului. Mai grav este ca aproape noua din zece utilizatori de net (86%) si-au modificat deja comportamentul atunci cand intra pe net.

CUMPARATURI. 53% dintre subiecti au renuntat deja sa mai furnizeze informatii personale solicitate de diferite pagini web, in timp ce 25% dintre subiecti au renuntat sa mai cumpere lucruri de pe net. Dintre persoanele care au ramas in continuare fidele cumparaturilor pe net, 54% sustin ca sunt mult mai atente si citesc politica de protejare a securitatii datelor personale inainte de a face cumparaturi, in timp de 29% au redus volumul comparaturilor.

INCREDERE SI CREDIBILITATE. Acelasi set de intrebari a fost folosit si pentru un sondaj realizat in anul 2002. La distanta de numai trei ani, raspunsurile sunt foarte diferite. Astfel, 88% dintre participantii la sondaj spun ca gradul de securitate al informatiilor personale este un criteriu foarte important de care tin cont atunci cand intra pe un site. 73% (in crestere cu 8%) considera ca actualizarea frecventa a unui site este importanta, in timp ce 48% (in crestere cu 16%) ar vrea sa stie cine este proprietarul unui domeniu inainte de a cumpara de acolo. Aproape sapte din zece (68%) utilizatori de net au incredere in site-urile bancilor. Sondajul a fost realizat pe 1.501 de utilizatori de Internet cu varste peste 18 ani si are o marja de eroare de +/- 3%.
×
Subiecte în articol: IT