x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget PC-ul critica pictura

PC-ul critica pictura

08 Mai 2004   •   00:00

Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti (UNA-B) a creat un program de analiza a imaginii artistice ce poate fi dezvoltat pentru aplicatii software care sa verifice daca o pictura este falsa, sau poate evolua catre un motor de cautare a imaginilor.

CRISTIAN IONITA

Catalin Balescu, responsabilul de tema al proiectului, ne-a declarat ca, pentru a dezvolta un program care sa poata autentifica lucrarile unui anumit pictor, este nevoie mai intai de o baza de date referitoare la acel artist. „Deocamdata este o supozitie. Vom putea vedea cat de bine functioneaza acest principiu dupa crearea programului", a adaugat Balescu.

Sala „Galeria" gazduieste in perioada 4 -15 mai expozitia Alfabet Arhetipal Artistic. Expozitia a aparut in urma unui studiu de analiza a imaginii, asistata de calculator. Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de doi ani, asupra unui esantion de 2.000 de imagini.

Modelul de analiza elaborat in cadrul UNA-B are ca scop automatizarea procedeelor prin dezvoltarea unor utilitare software care sa permita analiza datelor si clasificarea imaginilor in functie de constantele de raport cantitativ. Rezultatele pot fi vazute la adresele www.iqinart.ro si www.3a.ro.

Acelasi studiu are in perspectiva elaborarea unui instrument de cautare in arhive de imagini. Mai concret, o imagine poate fi identificata cu exactitate in functie de culoare, ton sau cadru. Modelul de analiza are la baza criterii de estetica informationala si cuprinde parametri statistici. Studiul a fost realizat prin corelarea datelor obtinute cu ajutorul Adobe Photoshop, Excel si Spad. Aplicatiile software concepute pentru analiza structurii geometrice a imaginii au fost realizate pe AutoCad.

×
Subiecte în articol: IT