Romanii au cheltuit anul trecut aproximativ 95 de milioane de euro pe telefoane mobile inteligente, ceea ce in volum s-ar traduce prin 600.000 de unitati. In prezent, numarul de smartphone-uri utilizate in Romania a ajuns la 2,5 milioane de unitati si ar putea creste la 7,5 milioane in 2015, a declarat azi Dan Virtopeanu, expert in marketing telecom, in cadrul unui eveniment de profil.
In ultimul trimestru al anului trecut, 1 din 3 telefoane vandute a fost smartphone, ceea ce inseamna ca si piata de aplicatii va creste.
"E clar ca piata nu are unde sa se duca decat in sus", a spus Virtopeanu.
Potrivit acestuia, ciclul de inlocuire a unui smartphone este 11,5 luni, fata de 42 luni pentru PC.
Conform unui raport Syscom Digital, in Romania sunt descarcate in medie 4-5 aplicatii pe un dispozitiv mobil. Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania sunt in topul tarilor europene cu cel mai ridicat grad de utilizare a aplicatiilor pe platformele mobile. Prin comparatie, americanii au in medie 23 de aplicatii mobile instalate pe smartphone-uri, in timp ce japonezii ocupa primul loc in topul international cu o medie de 45 de aplicatii. Specialistii internationali estimeaza ca pana in 2015 vor fi descarcate, in toata lumea, aproape 100 de miliarde de aplicatii mobile, iar piata globala va ajunge la 25 de miliarde dolari. In 2011, la nivel mondial, veniturile generate de aplicatii au fost de 12 miliarde de dolari, in crestere cu 50% fata de 2010.
Din acest total, ecosistemul creat de Apple a adunat 5 miliarde de dolari, in timp ce Android (cu peste 100 de terminale in portofoliu) doar 500 de milioane dolari.
"In privinta aplicatiilor, Romania este la inceput de drum, atat in ceea ce priveste consumul de aplicatii, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea de aplicatii pentru end-useri si marketeri. Aplicatiile mobile dezvoltate pentru piata romaneasca genereaza vanzari absolut marginale, peste 90% dintre utilizatori preferand sa descarce doar aplicatii gratuite', spune Maia Novolan, director general Syscom Digital.
In Appstore gasim la ora actuala peste 400 de aplicatii romanesti si un numar aproape similar de aplicatii il gasim si pe piata dedicata platformelor Android. Numarul acestora creste de la zi la zi si se estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor fi de cinci ori mai multe decat in prezent.
Printre cele mai descarcate aplicatii mobile la nivel global (conform Distimo, companie specializata pe monitorizarea aplicatiilor mobile) se numara jocul Angry Birds, Facebook si Skype pentru platformele mobile, Google Maps sau alte aplicatii bazate pe Google Maps, iBooks etc. Retelele de socializare sunt cele mai folosite aplicatii mobile in Romania. Urmeaza aplicatiile utilitare si de informare si cele pentru jocuri si divertisment, fiind dificil sa precizam care dintre cele doua categorii urmeaza imediat pe podium si care ramane pe locul trei.