Un cetăţean rus, arestat sâmbătă în circumstanţe neclare şi într-un loc neprecizat, a fost transportat pe insula americană Guam, unde a compărut în faţa unui tribunal pentru piratarea sistemelor informatice pe mari suprafeţe americane, relatează AFP, citând un comunicat al Ministerului Justiţiei.
Roman Valerievici Selezniov (30 de ani), inculpat în martie 2011 în statul Washington pentru că a organizat o reţea de furturi şi de distribuire a datelor unor cărţi de credit, riscă o condamnare de până la 67 de ani închisoare pentru cinci capete de acuzare, afirmă ministerul în document.
Potrivit Secret Service, care a efectuat arestarea, Selezniov - cunoscut printre piraţii informatici drept 'Track2' - este 'unul dintre traficanţii de informaţii financiare furate cei mai prolifici în lume'.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei a refuzat să dezvăluie circumstanţele arestării. După ce a compărut luni în faţa unui tribunal din Guam, Selezniov a fost menţinut în detenţie în aşteptarea termenului următor al procesului, 22 iulie.
'Escrocii informatici să facă bine şi să ia aminte: nu mai puteţi să vă ascundeţi la distanţă după tastaturile voastre', a avertizat procurorul Jenny Durkan.
Cetăţeanul rus este acuzat de fraudă bancară, de prejudicierea intenţionată cu peste 5.000 de dolari a unor ordinatoare protejate, de deturnare de informaţii din calculatoare protejate, de posesie neautorizată a cel puţin 15 instrumente de acces, în special numere de cărţi de credit şi de furturi agravate de identitate.
Selezniov este suspectat că a piratat, între noiembrie 2009 şi februarie 2011, sisteme informatice de pe mari suprafeţe din SUA şi că a instalat în acestea un virus pentru a fura numere de carduri bancare. El ar fi utilizat servere şi forumuri internet în toată lumea pentru a facilita aceste operaţiuni.
Selezniov - fiul lui Valeri Selezniov, deputat în Duma de Stat din partea Partidului Liberal-Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirinovski, potrivit The Russian Times - este obiectul unei inculpări distincte în statul american Nevada pentru participare la o reţea de corupţie organizată, ceea ce i-ar atrage o pedeapsă suplimentară de încă 30 de ani de închisoare.
Frauda cu carduri de credit costă instituţiile financiare în fiecare an 40 de miliarde de dolari, potrivit comunicatului.
'Această importantă arestare trimite un mesaj clar: în pofida naturii tot mai internaţionalizate a crimei organizate, braţul lung al justiţiei şi al Ministerului Securităţii va continua să deranjeze şi să anihileze organizaţiile criminale cele mai sofisticate', a estimat ministrul american al securităţii interne, Jeh Johnson, într-un comunicat separat. (Agerpres)