Organizaţiile internaţionale care luptă împotriva pirateriei software au demarat o nouă campanie. Angajaţii sunt încurajaţi să-i "toarne" pe cei care îi obligă să folosească software piratat la locul de muncă. În condiţiile crizei, a crescut şi numărul denunţurilor venite de la foşti angajaţi.
În Marea Britanie, FAST (Federation Agains Software Theft) a declanşat o campanie care vizează angajaţii obligaţi de angajatori să folosească software piratat. Aceştia sunt încurajaţi să reclame orice comportament de acest gen, asigurându-le confidenţialitate, sprijin profesional şi consultanţă.
Un studiu al IDC, comandat de BSA (Business Software Alliance) în 2008, arată că la britanici rata de folosire a software-ului piratat este în jur de 27%. "Înregistrăm frecvent plângeri din partea angajaţilor, care susţin că departamentele IT din cadrul instituţiilor sau companiilor unde lucrează îi obligă să instaleze sau să folosească software piratat.
Este o practică arhicunoscută la orice nivel de companie, iar motivul principal este reducerea costurilor. Mesajul nostru este clar şi hotărât: orice angajat care a fost încurajat sau obligat să folosească, în cadrul unei companii, software piratat sau observă comportament ilegal vizavi de aceste practici, ne poate contacta, iar noi îi garantăm confidenţialitatea, în conformitate cu interesul public şi legislaţia în vigoare. Sperăm ca, prin această campanie, să creştem gradul de conştientizare în rândul angajaţilor şi să-i convingem să reclame orice abatere", au declarat reprezentanţii FAST (www.fastiis.org).
ÎN ROMÂNIA
Potrivit lui Julian Swan, director de marketing la BSA EMEA, din cauza crizei financiare, mulţi angajaţi au fost daţi afară, iar stimulentele de ordin financiar pe care le-ar putea obţine din raportarea foştilor angajatori devin interesante. Pe lângă companiile care sunt prinse folosind software fără licenţă în verificările obişnuite, în lunile ianuarie şi februarie ale anului în curs, informaţiile venind de la foşti angajaţi, au crescut cu 8%.
Potrivit reprezentanţilor BSA în România, organizaţia păstrează confidenţialitatea cu privire la sursa informaţiilor primite referitoare la cazuri de încălcare a drepturilor de autor ale membrilor săi. "Vă putem confirma că există asemenea situaţii, de foşti sau chiar actuali angajaţi care transmit informaţii referitoare la nelegalitatea software-ului utilizat în companii", ne-a declarat avocat Magda Popescu, reprezentantul BSA în România.
Citește pe Antena3.ro