x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pregatiti-va pentru domeniile .eu

Pregatiti-va pentru domeniile .eu

de Cristian Ionita    |    05 Dec 2005   •   00:00
Pregatiti-va pentru domeniile .eu

Au fost infiintate primele adrese de site-uri terminate in ".eu". Acestea pot fi inregistrate incepand cu data de 7 decembrie.

Numele de domeniu .eu a fost infiintat la cererea Uniunii Europene pentru a promova comertul electronic si a face mai vizibile companiile din aceasta zona geografica. Teoretic, isi vor putea infiinta adrese de internet terminate in .eu doar firmele, organizatiile si cetatenii din tarile membre ale Uniunii.

TERMENE. In primele doua luni pot rezerva domenii doar cei care detin marci inregistrate, institutiile publice si companiile. Din 2 ianuarie 2006, vor putea fi inregistrate numele de familie. In fine, din 7 aprilie 2006 incepe inregistrarea generala, pe principiul primul venit, primul servit.

Termenele au fost impuse pentru a reduce riscul de cybersquating, a explicat Viviane Reding, comisarul european pentru Societatea Informationala. Cibersquating inseamna ocuparea adreselor unor companii sau organizatii foarte cunoscute de catre persoane cu intentii nu tocmai onorabile. Acestea incearca sa obtina bani vanzand domeniul detinatorului de drept sau folosesc adresa respectiva pentru escrocherii electronice.

OPORTUNITATE. Cu toate aceste precautii, autoritatile europene se asteapta la o mare imbulzeala in primele zile de la deschiderea domeniului. Potrivit estimarilor lui Viviane Reding, vor fi inregistrate cateva sute de mii de cereri pe zi. Domeniul .eu va fi administrat de EURid, o organizatie nonprofit europeana, care va vinde domeniile prin intermediul a 750 de reselleri autorizati. Desi va trece ceva mai mult de un an pana cand vom deveni mebri UE, companiile romanesti pot avea acces la aceste adrese, daca au o filiala intr-una din tarile membre ale Uniunii. Mai multe detalii puteti gasi la adresa www.eurid.eu.

×
Subiecte în articol: IT