x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Prima televiziune pentru Internauti

Prima televiziune pentru Internauti

12 Mai 2004   •   00:00

Cativa ziaristi, trei servere, 20.000 de euro si un mic studio de televiziune. Aceasta este prima televiziune care emite exclusiv pe Internet in Romania, la adresa www.tvweb.ro.

CRISTIAN IONITA

Televiziunea virtuala a fost creata cu scopul declarat de a deveni un bastion al libertatii de exprimare, folosindu-se de avantajele unui site web: nu poate fi supus nici unui fel de cenzura, nu costa prea mult si poate fi accesat de oriunde. Dezavantajul este ca aceia care vor sa vada imagini live pe Internet au nevoie de o conexiune destul de buna. De obicei, cei care se conecteaza la o viteza mai mica de 10 kilobites pe secunda (kb/s) vad imaginile cu intreruperi.

Asadar, singura conditie pe care trebuie sa o indepliniti pentru a urmari live TV Web pe Internet este o conexiune buna. Daca viteza este mai mica, veti receptiona imaginile cu intrerupere, dar veti auzi discutiile in timp real. In plus, puteti descarca emisiunea direct de pe site pentru a o vedea ulterior.

Emisiunile

Prima emisiune oficiala a TV Web a fost transmisa vinerea trecuta, pe 7 mai, si a fost botezata „La colt!". S-a vorbit despre cei care servesc ziaristilor dosare ce par „beton", dar care contin o incercare de manipulare subtila a presei. A mai existat o transmisie de proba, pe data de 1 mai.

De multe ori, televiziunile clasice nu trateaza anumite subiecte pentru ca sunt obligate sa se adreseze unor audiente cat mai mari, ca urmare a costurilor mari de productie. „Noi putem trata subiecte mai delicate precum deontologia ziaristilor sau manipularea prin presa. Ne-am propus sa ii invatam pe oameni cum pot citi sau privi stirile la modul obiectiv, fara sa se lase pacaliti", ne-a declarat Lucian Popescu, editorul televiziunii pe Internet.

Frecventa transmisiilor in direct este de doua pe saptamana. „ Am reusit sa convingem cateva sute de spectatori sa ne vada cele trei emisiuni transmise pana acum in direct", a adaugat Popescu.

In spatele ecranului

In spatele primei transmisiuni sta o investitie in infrastructura de peste 20.000 de euro si sase luni de munca. Pagina de Internet este editata de Asociatia Editorilor de Presa Online in colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent. Din asociatie fac parte jurnalisti, webdesigneri, sociologi si specialisti in comunicare. Asociatia isi propune sa apere dreptul cetateanului la libera exprimare, liberul acces la informatia publica si mai editeaza siturile RevistaPresei.ro, PressReview.ro si Anchete.ro.

Instructiuni

Urmatoarea transmisie va avea loc maine. Pentru a o putea viziona in direct pe Internet trebuie sa parcurgeti cativa pasi simpli.

  • Intrati pe pagina televiziunii virtuale cu cateva minute inainte de inceperea emisiunii.

  • Dati „click!" pe butonul portocaliu (pe care scie „Live now") din partea de sus a paginii si asteptati cateva secunde. Se va deschide un ecran in format Windows Media Player.

  • Dupa maximum un minut veti fi conectat la fluxul de imagini.

  • In cazul in care nu primiti imagini, puteti asculta discutiile in boxe, iar scenariul emisiunii va fi afisat pe ecran.

    Emisiunile sunt interactive. Puteti interveni in discutii asezati confortabil in fata computerului de acasa sau puteti aprecia gradul de sinceritate al raspunsurilor invitatilor dandu-le note.

  • trebuie sa va logati inainte de inceperea emisiunii

  • intrati pe Chat

  • adresati intrebari in scris participantilor sau postati comentarii si observatii.

  • cele mai interesante interventii vor primi raspunsuri pe loc
  • ×
    Subiecte în articol: IT