x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Procuratura calca internetul in picioare

Procuratura calca internetul in picioare

de Cristian Ionita    |    02 Iun 2006   •   00:00
Procuratura calca internetul in picioare

Parchetul General da binecuvanta-rea, procurorii emit mandatul, iar politistii confisca "infractorilor" computerele. Orice utilizator al re-telelor de cartier "se poate trezi la usa cu un mandat de perchezitie", spune sefa procu-rorilor antipiraterie.

Parchetul General da binecuvantarea, procurorii emit mandatul, iar politistii confisca "infractorilor" computerele. Orice utilizator al retelelor de cartier "se poate trezi la usa cu un mandat de perchezitie", spune sefa procurorilor antipiraterie.

Isteria creata de celebra operatiune "Gramofonul" a inceput luna trecuta la Iasi. Patru persoane s-au trezit cu politia in prag, cu mandat de perchezitie si tot dichisul. Computerele le-au fost confiscate pentru ca foloseau un program prin care faceau schimb de fisiere cu alti internauti. Oamenii s-au trezit cu dosare penale, iar declaratiile autoritatilor sunt extrem de belicoase in ceea ce-i priveste. Ancheta este in curs.

DESCINDERI. In editia din 18 mai, Ziarul de Iasi ii citeaza chiar pe cei doi politisti care au efectuat descinderile. Potrivit colegilor nostri ieseni, sunt anchetati Petru Iacob, Cornel Frunza si Ion Ungureanu. Acestia ar fi fost prinsi ca faceau publice materiale pe hub-urile United si ARM. In cazul celor trei nu a fost vorba de nici un fel de profit material realizat in urma schimbului de fisiere. Din pacate, acest fapt nu a impiedicat autoritatile sa-i foloseasca pe post de exemplu, pentru a baga in sperieti celelalte zeci de mii de utilizatori ai programelor "file sharing" (programe folosite pentru schimbul de fisiere pe internet, precum DC++ sau ODC). Abia despre al patrulea, Ovidiu David, aflam ca ar fi putut realiza profit in urma activitatii pe internet. El este acuzat "ca a construit un site special prin care oferea spre vanzare CD-uri si DVD-uri cu filme, jocuri si programe. Acasa, politistii au descoperit si peste 2.000 de CD-uri si DVD-uri".

CA DIN OALA. Am reusit sa discutam cu unul dintre cei trei oameni cinstiti, pana la proba contrarie, vizitati de politia ieseana pentru ca foloseau internetul sa faca schimb de muzica si filme cu alti internauti. Nu-i vom dezvalui identitatea pentru a nu interfera cu ancheta al carei subiect este. E un om de treaba, care s-a trezit cu politia la usa. I-au cautat prin casa sa vada daca face afaceri cu muzica, filme sau programe pentru computer. Nu au gasit nimic de acest gen. In computer pastra o cantitate importanta de muzica. Spune ca e meloman si recunoaste ca a descarcat mare parte din computerele altor internauti folosind programele "file sharing". Rezultatul: computerul i-a fost confiscat, iar in schimb a primit un dosar penal.

ZAMBET SPRE UE. Sefii de la Bucuresti s-au folosit de prilej pentru a-si arata muschii, in timp ce zambesc frumos catre Uniunea Europeana, care a tras Romania de urechi pentru felul in care gestioneaza problema dreptului la proprietate intelectuala. Ajunsa in presa centrala, povestea celor patru ieseni prinsi ca fac schimb de fisiere cu prietenii pe internet i-a facut sa iasa la rampa. Seful Serviciului de Proprietate Intelectuala din Parchetul General, procurorul Monica Otava, este persoana care coordoneaza intreaga operatiune, la nivel national. Zilele trecute declara pentru Gardianul ca, de acum incolo, orice utilizator al retelelor de cartier "se poate trezi la usa cu un mandat de perchezitie".

EXPERIENTA. Chiar seful Serviciului de Proprietate Intelectuala din Parchetul General confunda retele de cartier cu retele warez: "Avem mijloace logistice necesare pentru astfel de actiuni. Asa-numitele retele de cartier sunt cele denumite «warez». Nu vad impedimente pentru a interveni si chiar vom interveni pentru stoparea raspandirii unor astfel de materiale, mai ales ca avem si baza legala, chiar daca suntem la inceput si nu avem o asa mare experienta pentru a anihila o intreaga retea", a declarat Monica Otava, citata de Gardianul. Este ca si cum ai incurca internautii cu hackerii.

CAZ SINGULAR. Incercand sa lamurim daca toti utilizatorii retelelor de cartier trebuie sa se teama ori sunt vizati doar cei care fac bani din piraterie, am contactat-o pe Monica Otava. Din pacate, la scurta vreme dupa ce a aflat despre ce e vorba, a inchis telefonul, fiind ocupata cu o delegatie straina.

In mai 2006, Tribunalul din Calarasi a condamnat cinci baietasi pentru ca vindeau CD-uri in plin centrul Capitalei, zona Universitatii. Dintre ei, Lincan Marian a primit sase luni de inchisoare, cu executarea pedepsei. Este primul roman care ajunge la inchisoare pentru o astfel de infractiune.

MERITA RISCUL? Dreptul la proprietate intelectuala trebuie respectat. In intreaga lume, pirateria informatica creeaza pagube imense. La nivel mondial, 35% din programele instalate in computere sunt ilegale. In Romania, rata pirateriei este de 72%. Reducerea pirateriei ar crea mii de locuri de munca, dar asta nu inseamna ca poti trece cu tancul peste libertatea oamenilor de a folosi internetul. A venit oare vremea sa ne donam PC-urile procuraturii si sa ascultam muzica la gramofon?

La Universitate se vand in continuare CD-uri. La Iasi, trei internauti sunt cercetati.

TINTA
"Sunt vizati in principal cei care descarca, pun pe suport si comercializeaza materiale protejate de lege. Actiunea noastra nu se indreapta impotriva utilizatorilor obisnuiti, dar si ei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa respecte legea" - Catalin Popescu, seful Biroului de presa din Inspectoratul General al Politiei Romane

CARE ESTE BAZA LEGALA?
Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe spune la art. 139, indice 8: "Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 40.000 lei (RON) punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales, in mod individual". Atunci cand Gigel, utilizator DC++ in reteaua de cartier, pune in "share" un film, inseamna ca publicul "poata accesa in orice loc sau in orice moment" acel film? Cand Gigel inchide calculatorul, ceilalti utilizatori nu mai au acces la film, iar publicul nu-l poate "accesa in orice loc sau in orice moment", ci doar atunci cand Gigel are chef sa intre iar pe ODC. De altfel, reprezentantii Politiei au facut foarte clar distinctia intre internautii care fac schimb de fisiere pe DC++ si cei care au transformat pirateria intr-o afacere:

"Sunt vizati in principal cei care descarca, pun pe suport si comercializeaza materiale protejate de lege. Actiunea noastra nu se indreapta impotriva utilizatorilor obisnuiti, dar si ei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa respecte legea", ne-a declarat purtatorul de cuvant Catalin Popescu, seful Biroului de presa din Inspectoratul General al Politiei Romane.
×
Subiecte în articol: IT